Afbeelding
pixabay

College tevreden over woningbouwtempo, maar ‘variatie in aanbod verdient aandacht’

15 juli 2021 om 12:03 Nieuwbouw

AMERSFOORT Afgelopen halfjaar zijn er in Amersfoort ruim zevenhonderd nieuwe woningen bijgekomen. Met de woningen die in dezelfde periode gesloopt werden (voor toekomstige nieuwbouw) staat de teller op zo’n zeshonderd woningen in totaal. Dat staat in de halfjaarlijkse voortgangsrapportage waarmee de stad en de gemeenteraad worden geïnformeerd over de woningbouwopgave. 

In het Deltaplan Wonen is de ambitie uitgesproken om jaarlijks duizend woningen in Amersfoort bij te bouwen, om de woningnood tegen te gaan. ,,Qua aantallen woningen loopt de stad dus op schema. De diversiteit aan woningen – een mix van verschillende appartementen en eengezinswoningen – verdient echter wel aandacht”, schrijft het college in een persbericht.

Vorig jaar overtrof met ruim 1100 woningen de verwachtingen en ook de eerste zes maanden van dit jaar bieden een goed vooruitzicht. Verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar is daarom voorzichtig positief: ,,Dit jaar lijken we de duizend woningen weer te halen. Voor al die mensen die in Amersfoort een woning zoeken, is dat goed nieuws. Van de tot nu toe opgeleverde nieuwe woningen is de helft bovendien een sociale huurwoning. Het is belangrijk dat we naar de aantallen kijken, maar ook naar het type woningen dat wordt gebouwd. Variatie is belangrijk zodat er voldoende passende en betaalbare woningen zijn die aansluiten bij verschillende behoeften.”

WOONDEAL Ondanks de positieve woningbouwcijfers, blijft de woningbouwopgave groot en is er meer nodig. De regio Amersfoort behoort inmiddels tot één van de snelst groeiende woningmarkt regio’s van Nederland richting 2035. Amersfoort sloot daarvoor deze week met negen regiogemeenten, twee provincies, acht woningcorporaties en het Rijk een woondeal om het woningtekort in de regio aan te pakken.

Naast het versnellen van woningbouwprojecten, is ook de lange termijn in beeld. Om een inschatting te kunnen maken van de toekomstige woningbehoefte in Amersfoort, voert de gemeente een onderzoek uit. Het huidige woningbouwprogramma van de gemeente kijkt tien jaar vooruit. Het onderzoek bouwt voort op een eerder woningbehoefteonderzoek en geeft een doorkijk tot 2040 en 2050. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie