Afbeelding
Fred Oosterhuis

Plaquette van de voormalige Oliemolen ‘De Rijzende Zon’ onthuld

13 juli 2021 om 08:00 Historie

AMERSFOORT Wethouder Roald van der Linde heeft maandagmorgen de plaquette van de voormalige Oliemolen ‘De Rijzende Zon’ onthuld. De plaquette is te zien in het parkje naast het gebouw Eemerald aan de Eemlaan, tegenover Zandfoort aan de Eem.

De plaquette van de voormalige Oliemolen ‘De Rijzende Zon’ is in opdracht van de Stichting Vrienden van de Eemhaven gemaakt om een blijvende herinnering aan de historische Oliemolen zichtbaar te maken voor een breed publiek. Laurens Olieman, secretaris van de Stichting Vrienden van de Eemhaven, nam een aantal jaren geleden het initiatief om de historische Oliemolen te laten herbouwen op de plaats waar inmiddels de Eemerald is gebouwd.

MOLEN Het ontwerp en de plaquette zijn gemaakt door Thijs Trompert en Frans Ottink. Hij vertelde kort over de geschiedenis van de molen en de vervaardigde plaquette. Onder meer de gemeente Amersfoort, Latei en Heijligers hebben de vervaardiging en de plaatsing van de plaquette financieel mogelijk gemaakt. De wethouder Roald van der Linde heeft maandag de plaquette onthuld en enkele woorden tot de aanwezigen gesproken.

INSPIRATIEBOEK De Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE) en de Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (SIESTA) maakten bij de gelegenheid kort (nader) kennis met wethouder Roald van der Linde en boden hem het resultaat van hun burgerinitiatief aan in de vorm van een inspiratieboek getiteld ‘Vanaf de Eem gezien’. Het inspiratieboek is onder meer geschreven om met de vele opgetekende ideee¨n en suggesties rekening te houden bij de ontwikkeling van de Kop van Isselt en het gemeentelijke project ‘langs Eem en Spoor’.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie