Afbeelding
Shutterstock

Werken in de civiele techniek? Dit moet je weten

12 juli 2021 om 07:32 Partnercontent

Zelfs in tijden van hoge werkloosheid zijn er een paar sectoren waarin je altijd wel aan het werk komt. Tenminste, mits je de juiste instelling, vaardigheden en eventueel opleiding hebt. Civiele techniek is zo’n sector. Wil jij ook werken in de civiele techniek, maar weet je er nog niet genoeg van? Hier ontdek je meer over wat deze sector inhoudt en wat je ermee kunt doen.

Over civiele techniek

Civiele techniek is een tak van toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van objecten die vastzitten in de grond. Dat klinkt behoorlijk vaag, dus daarom een paar voorbeelden van objecten die tot stand zijn gekomen in de civiele techniek:

? het ontwerpen, realiseren en onderhouden van bruggen.
? het ontwerpen, realiseren en onderhouden van dijken.
? het ontwerpen, realiseren en onderhouden van wegdek.

Een andere benaming voor civiele techniek is weg- en waterbouwkunde. Het houdt zich bezig met alles op het gebied van infrastructuur. Zonder civiele techniek zou onze maatschappij dus niet kunnen draaien. We hebben immers wegen nodig om van A naar B te gaan, dijken om ons te beschermen tegen het water en bruggen om rivieren over te steken.

Verschillende niveaus

Werken in de civiele techniek kan op allerlei niveaus en in allerlei soorten functies. Je hoeft er geen universitair diploma voor te hebben. Althans, niet voor alle functies. Van in de praktijk geleerde vaardigheden tot een universitair diploma: voor ieder soort ervaring is er een functie beschikbaar in de civiele techniek.

Doorgaans zijn de uitvoerders de mensen die het meeste praktische vaardigheden moeten hebben. Zij hebben niet zozeer hoge diploma’s nodig maar wel nuttige werkervaring en kennis van hoe het daadwerkelijke realiseren van constructies plaatsvindt. De personen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp of het realiseren van bouwplannen, hebben vaak een andere opleiding achter de rug. In sommige gevallen is dit HBO of een diploma in Civiele Techniek van een universiteit.

Aan de slag in de civiele techniek

Er zijn veel takken van sport binnen deze interessante sector. Vacatures Infra liggen bijvoorbeeld momenteel voor het oprapen. Natuurlijk moet je wel de juiste kennis en vaardigheden hebben. Met vacatures Infra wordt bedoeld vacatures binnen de infratechniek ofwel infrastructuur techniek. We hebben het dan over alles dat gebeurt op het gebied van wegen, zowel water-, spoor- als -auto. Maar ook havens, vliegvelden, elektrische installaties en nog veel meer vallen onder vacatures Infra. De term wordt bovendien veel gebruikt als synoniem voor vacatures binnen de civiele techniek. Er zijn ook andere sectoren binnen de civiele techniek waar je uit kunt kiezen.

De juiste achtergrond

Wil je graag aan de slag in de civiele techniek? Dan is de juiste kennis of opleiding het eerste dat je moet behalen! Een MBO, HBO of WO kan je al goed op weg helpen. Er zijn ook praktijkgerichte opleidingen beschikbaar. Verdiep je in de mogelijkheden en voor je het weet heb jij een interessante baan met hoge baanzekerheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie