In Soesterberg door wethouder Aukje Treep (bovenste foto m.b.t. bord Rademakerstraat), in Amersfoort door wethouder Roald van der Linden (foto linksonder m.b.t. bord Utrechtseweg), in Zeist (Huis ter Heide) door wethouder Marcel Fluitman (foto rechts
In Soesterberg door wethouder Aukje Treep (bovenste foto m.b.t. bord Rademakerstraat), in Amersfoort door wethouder Roald van der Linden (foto linksonder m.b.t. bord Utrechtseweg), in Zeist (Huis ter Heide) door wethouder Marcel Fluitman (foto rechts Wegh der Weegen

Wegh der Weegen straatnaamborden in 3 gemeenten onthuld.

10 juli 2021 om 16:03 Lokaal Deel je nieuws

In 1647 gaf het vroedschap van Amersfoort opdracht om de aanleg van een nieuwe ‘wegh op den Bergh naer Utrecht’ te onderzoeken.

Ontwerper van de nieuwe weg was Jacob van Campen, die in Huize Randenbroek in Amersfoort woonde. Toen de Staten van Utrecht uiteindelijk in 1652 toestemming gaven, kon begonnen worden met de aanleg vanaf de Galgenberg van Amersfoort tot aan Landgoed Vollenhove in de Bilt.

Ter financiering besloten de Staten dat de grond langs de weg uitgegeven moest worden voor de vestiging van buitenplaatsen. Er zouden aan beide zijden 24 vakken moeten komen van elk 100 roeden (376 meter) breed en 50 roeden diep.

Deze transformatie van het landschap kwam nooit echt van de grond. De Engelse Oorlogen, maar vooral het Rampjaar 1672 en de daaropvolgende bezetting van Utrecht hadden een desastreus effect op de ontwikkeling. De bouw van buitenhuizen kwam niet van de grond. De weg en de vakken raakten in verval, tot de tweede helft van de negentiende eeuw. Geleidelijk aan ontstond er meer bebouwing, kwamen er meer bedrijven, kazernes, kloosters, de vliegbasis en het dorp Soesterberg.

In 2010 verscheen het boek ‘Wegh der Weegen, de ontwikkeling van de Amersfoortseweg 1647-2010’. Naar aanleiding van dit boek heeft de Provincie Utrecht een oproep gedaan om de bekendheid van de ‘Wegh’ te vergroten met als resultaat dat in 2013 de Stichting Wegh der Weegen werd opgericht.

Naast een aantal publieke acties heeft de stichting in samenwerking met de Provincie en de 4 gemeenten in 2018 een ‘Streefbeeld’ samengesteld waarin een totaalvisie is opgenomen die voor vele jaren kan dienen als kader voor ontwikkelingen aan en langs de Wegh.

Buiten direct zichtbare uitingen zoals de sortietegels, welkomstborden en kennisgevingen in bushokjes zijn onlangs de aan de ‘Wegh’ gesitueerde straatnaamborden in Amersfoort, Soest en Zeist vervangen. Op de borden is een extra regel toegevoegd met de tekst ‘Wegh der Weegen’ en bijbehorend sortie of vaknummer.

In de week van 5 t/m 9 juli zijn in de 3 gemeenten de nieuwe borden onthuld.

In Soesterberg door wethouder Aukje Treep (bovenste foto m.b.t. bord Rademakerstraat), in Amersfoort door wethouder Roald van der Linden (foto linksonder m.b.t. bord Utrechtseweg), in Zeist (Huis ter Heide) door wethouder Marcel Fluitman (foto rechtsonder m.b.t. bord Rembrandtlaan).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie