Afbeelding
Pixabay

Jonge Amersfoorter (16) van bed gelicht vanwege betaalfraude

9 juli 2021 om 11:44 Misdaad

AMERSFOORT De Politie Midden-Nederland waarschuwt na aanhouding van een 16-jarige Amersfoorter voor online fraude bij de aanschaf van spulletjes van particulieren.

,,Vaak gaat dit goed, maar helaas is niet iedereen van goede wil. Doet een geïnteresseerde koper het verzoek om 1 cent over te maken, zogenaamd om te laten zien dat je te vertrouwen bent? Trap er niet in en klik niet op de link.” Criminelen gebruiken deze link namelijk om bankgegevens te achterhalen en geld van een rekening te stelen, waarschuwt de politie. Afgelopen week werd een 16-jarige verdachte uit Amersfoort aangehouden die zich waarschijnlijk bezig hield met deze fraude en zo op slinkse wijze anderen veel geld afhandig maakte.

Met behulp van frauduleuze betaalverzoeken maakte de jongen hen veel geld afhandig. Maandag 5 juli werd de verdachte hiervoor van zijn bed gelicht door de politie. De betaalfraude gebeurde via Facebook Marketplace, de handelsplaats van Facebook voor tweedehands artikelen. Op dit platform, waar de slachtoffers hun handelswaren aanboden, werden ze door een potentiële koper verleid om mee te werken aan ‘een laatste controle’. Via een betaalverzoek dachten de slachtoffers te voldoen aan een transactie van 0,01 euro. In werkelijkheid ging de link van het betaalverzoek naar een ‘phishingsite’ om zo bankgegevens te stelen. Dit gaf de fraudeur volledige toegang tot de rekeningen van benadeelden. De verdachte voerde vervolgens via contactloos betalen transacties uit bij verschillende winkels in Amersfoort.

AANHOUDING De ING en de politie werkten in deze zaak nauw samen, meldt de politie. ,,In het onderzoek kwam al snel een verdachte in beeld die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het plegen van deze betaalverzoekfraude. De 16-jarige jongen uit Amersfoort werd maandag 5 juli gearresteerd. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gegaan. Het onderzoek zet zich ondertussen voort en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten.”

Zelf overboeken tipt de politie
Wie toch aan een betaalverzoek wil meewerken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app. Vul daar dan het bedrag van 0,01 euro in en maak het over naar het rekeningnummer van de kopende partij. Zeg ook tegen de koper dat deze methode uw voorkeur heeft. Vaak haakt een crimineel dan al af en onderneemt geen verdere actie. En anders blijft de ‘schade’ beperkt tot maximaal de overgemaakte eurocent.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie