Ageeth Visser en Candy Lo-A-Foe zijn Praktijkondersteuner Jeugd GGZ (POH-Jeugd) in Vathorst.
Ageeth Visser en Candy Lo-A-Foe zijn Praktijkondersteuner Jeugd GGZ (POH-Jeugd) in Vathorst. BDUmedia

POH-Jeugd biedt de helpende hand; Goed kijken naar wat juist wél kan

30 juni 2021 om 08:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Een spin in het web rond de psychische zorg voor jeugd, jongeren en gezinnen; zo kan de Praktijkondersteuner Jeugd GGZ (POH-Jeugd) het best worden omschreven. Bij de huisartsen in Vathorst vervullen Candy Lo-A-Foe en Ageeth Visser deze rol. Zij ervaren dat met een relatief korte duur van begeleiding de problemen, waarvoor kinderen en hun ouders aankloppen, al afnemen: ,,Wij puzzelen graag mee met kinderen en jongeren waarbij het even niet lekker loopt. Op een laagdrempelige manier die voor hen fijn is.”


De POH-Jeugd werkt binnen de eerstelijnszorg in de huisartsenpraktijk en met wijkteams, Indebuurt033, scholen en andere instanties die een rol spelen in het welzijn van kinderen en jongeren. Inmiddels werkt in zeventig procent van de Amersfoortse huisartsenpraktijken een POH-Jeugd en zij zijn in dienst van Huisartsen Eemland, waarbij de gemeente budget beschikbaar stelt. Gezamenlijk streven zij ernaar dat alle huisartsenpraktijken beschikken over een POH-Jeugd. Volgens Visser is dit ook noodzakelijk: ,,Wij kunnen onze eigen expertise inzetten en waar nodig doorverwijzen naar de juiste instanties. We werken samen met de huisartsen en hierdoor is het hele gezin in beeld.

Daarnaast hebben we meer tijd voor de kinderen en jongeren dan de huisartsen zelf; daarin zit een groot verschil. Vaak komen we na één gesprek al tot de kern van het probleem en bouwen daarna door.”


HAAKJE Een POH-Jeugd is een soort poortwachter bij het verlenen van (geestelijke) gezondheidszorg bij kinderen van 0-18 jaar. ,,Zo licht als kan, maar zwaar als het moet”, stelt Visser. ,,We zorgen dat het kind de juiste hulp krijgt. Dit kan bij ons zijn, maar ook bij een ander. Dat overleggen we altijd samen met ouders en kind. Zij moeten achter het advies staan.” ,,We zien hier diverse problematiek”, vult Lo-A-Foe aan. ,,Concentratie- en slaapproblemen, eenzaamheid, angst, somberheid en onzekerheid. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee kinderen ,vaak met hun ouders, naar ons toekomen.”

,,Vaak gebeurt dit als ouders merken dat het met hun kind even niet lekker gaat”, aldus Visser. ,,Hier in deze ruimte hoeft niets en mag alles. Het is vaak al een hele stap dat ze naar ons komen en dat is voor ons het eerste haakje. Er is een ‘probleem’ en dat moeten we oplossen. Soms kan dit door middel van praten, maar vaak genoeg tekenen we iets, spelen we een spelletje en komt er op die manier van alles los.”

Veel problemen zijn al in een vroeg stadium te herkennen en op die manier kunnen we erger voorkomen

KORTE LIJNTJES Kortdurende, oplossingsgerichte begeleiding behoort ook tot het takenpakket van de POH-Jeugd. Behalve de ondersteuning van de huisarts is de nauwe samenwerking met de wijkteams, jeugdgezondheidszorg en Indebuurt033 cruciaal. Hierdoor krijgen kinderen tijdig de juiste hulp, worden ze niet onnodig doorverwezen en/of krijgen ze snel specialistische hulp waar nodig. ,,De lijntjes zijn kort”, weet Lo-A-Foe. ,,Hierdoor weten we goed waar wij het kind aan kunnen koppelen, mocht dat nodig zijn. In veel gevallen zie je ook dat gesprekken met ons al kunnen helpen. Tegenwoordig lijkt het alsof men geen emotie meer mag hebben. Daarnaast ligt voor veel kinderen, mede door sociale media, de lat hoog en zijn ze het realistische beeld verloren. Ook daarmee kunnen wij ze helpen.”

,,Wij kijken daarbij vooral naar wat wél kan”, wil Lo-A-Foe benadrukt hebben. ,,Ook bij de ouders, trouwens. Hen betrekken we bij de gesprekken zodat ook zij handvatten krijgen voor in de thuissituatie. Veel problemen zijn al in een vroeg stadium te herkennen en op die manier kunnen we erger voorkomen. We hopen op deze manier heel veel kinderen te kunnen helpen.”

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking met de Gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie