Afbeelding
pixabay

Quinsy Gario spreker op eerste Keti Koti herdenking

29 juni 2021 om 11:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT In Amersfoort wordt woensdag 30 juni stilgestaan bij Keti Koti. Op deze dag wordt de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij herdacht en gevierd. Er is een verzoeningsoptocht en een herdenkingsceremonie.

Op 30 juni en 1 juli worden op meerdere plekken in Nederland activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het slavernijverleden. De organisatie is in handen van Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort.

In Amersfoort zijn plekken en objecten die herinneren aan het slavernijverleden. Speciaal voor de eerste Keti Koti herdenking in Amersfoort wordt voorafgaand een optocht gehouden langs een aantal plekken waar sporen van het slavernijverleden te zien zijn. Het startpunt is bij Hof 39 ter hoogte van Logement de Gaaper en eindpunt is het Burgemeester Brouwerplantsoen.

Na de optocht is er een programma met onder andere een plengoffer, muziek en speeches. Speeches worden gehouden door burgemeester Lucas Bolsius, Zuwena Venhuis Hurtak (voorzitter), Quinsy Gario (kunstenaar) en Jarrel Beets (Artikel 1. Midden-Nederland).

Burgemeester Lucas Bolsius: ,,Je kunt niet met je rug naar het verleden staan. We moeten er bij stil staan en er over praten. Dat is soms erg ingewikkeld, maar wil je het heden kunnen begrijpen dan moet je met elkaar praten over het verleden en over systemen van onderdrukking zoals slavernij.”

Door de coronamaatregelen en vanwege de geldende afspraken kunnen er maximaal vijftig personen aanwezig zijn. Daarom kunnen alleen genodigden en publiek dat zich aanmeldt bij de herdenking aanwezig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie