abolish frontex
abolish frontex jan kees helms

740 dode vluchtelingen herdacht bij Bernard kazerne

20 juni 2021 om 18:15 Lokaal Deel je nieuws

Activisten van de Vrije Bond Utrecht en Extinction Rebellion Amersfoort hebben op de Wereldvluchtelingendag bij de Bernard kazerne in Amersfoort 740 vluchtelingen herdacht door 740 strepen te krijten bij de toegangsweg van de kazerne. Deze mensen dit jaar tijdens hun vlucht verdronken in de Middellandse Zee.

De internationale campagne Abolish Frontex heeft deze dag uitgeroepen tot actiedag tegen Frontex. Frontex is een Europees samenwerkingsverband die de weg naar Europa steeds minder toegankelijk maakt voor mensen die op zoek naar veiligheid. Dit doen zij door middel van bijvoorbeeld militaire operaties, het terugsturen van vluchtelingen met hun gammele bootjes en het samenwerken met corrupte Noord Afrikaanse regimes. Sinds de oprichting van Frontex zijn ruim 40.000 mensen overleden tijdens hun vlucht naar Europa. Frontex werkt hieraan mee en gaat in die zin over lijken.

De actie is voor de kazerne gehouden, omdat Nederland mee werkt aan de militarisering van de grensbewaking. Vluchtelingen worden door de militaire inzet gezien als vijanden en niet als mensen die op zoek zijn naar een veilig bestaan. We pleiten voor vrije migratie voor iedereen.

Vrije Bond Utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie