Tijdens de Gesprekstafel, bij mooi weer buiten op het terras, Han Kiela (links).
Tijdens de Gesprekstafel, bij mooi weer buiten op het terras, Han Kiela (links). Foto: Rob Croes

Gesprekstafel brengt licht in de schaduw

18 juni 2021 om 12:30 Maatschappelijk

NIEUWLAND Soms heeft je leven zo z’n gangetje en volgen de dagen elkaar als vanzelf op. Je hebt niet echt het gevoel dat je ergens naar toe werkt, en dan komen de vragen naar boven zoals: waarom doe ik het eigenlijk? Wat heeft het voor zin? De behoefte aan zingeving is voor iedereen anders. Wat geeft voor jou zin aan het leven? Soms helpt het als je tegen iemand aan kan praten. Bij de Gesprekstafel kan dat elke vrijdagochtend in de Wijkboerderij.

Han Kiela, Gijsbert Bruijn en zes andere wijkbewoners startten samen de gesprekstafel in 2019. Een aantal van deze vrijwilligersgroep woont al sinds de start van de wijk in Nieuwland, anderen wonen hier nog kort. In de loop der jaren zagen ze een ontwikkeling in de wijk. Die begon met startende gezinnen die samen optrokken in de wijk en bijvoorbeeld het jaarlijkse wijkfeest organiseerden. Maar inmiddels zijn het vaak opgesplitste gezinnen en is er weinig te doen voor de jongeren in de wijk. Kiela licht toe: ,,Wij voelen ons betrokken bij onze mede wijkbewoners en bieden een luisterend oor aan degenen die daaraan behoefte hebben”.

Hoeveel individualisme kan een samenleving verdragen?

KLEINE WERELD ,,De wereld is zo veel kleiner geworden” vertelt Kiela, hij vervolgt: ,,In twee opzichten. Via de media kan je binnen een minuut weten wat er, waar dan ook op deze wereld, gebeurt. Je hebt het wereldnieuws op je mobiel onder handbereik. In dit opzicht is door alle digitale ontwikkelingen in de afgelopen jaren de wereld zoveel ‘kleiner’ geworden. Aan de andere kant speelt ons leven, werken en leren zich grotendeel binnen de muren van onze woon- en werkkamers af. Bij zonnig weer komen we soms naar buiten, maar ook dan houden we afstand en willen we elkaars privacy niet schenden. Intussen zijn we er aan gewend geraakt dat onze westerse samenleving is gericht op het ‘ik’ in plaats van het ‘wij’. In andere culturen leven mensen nog in gemeenschappen waar lief en leed als automatisch worden gedeeld. De schaduwkant van onze samenleving is dat we steeds meer op onszelf zijn aangewezen. Dit brengt ons veel individuele vrijheid maar tegelijk leven we ieder op ons eigen eiland.” Kiela vraagt zich af hoeveel individualisme een samenleving kan verdragen? En hij antwoordt zelf, ,,Wij willen meebouwen aan het nieuwe samen-leven. Via de Gesprekstafel willen wij hieraan ons steentje bijdragen.”

VOLDOENING ,,Neem bijvoorbeeld je werk”, vult Bruijn aan. ,,Dat doe je waarschijnlijk niet alleen maar om geld te verdienen. De kans is groot dat je werk op een andere manier voldoening en betekenis geeft. Dat kan het contact met collega’s zijn, maar ook het helpen van andere mensen. Het antwoord op de vraag ‘waarom doe ik het eigenlijk’ is voor iedereen anders. Dat kan ook afhankelijk zijn van je levensfase. Maar we kunnen ook in gesprek raken over vragen als ‘Waar ligt je passie en wat geeft je energie’? Of ‘Wat zou je met je leven doen als geld geen rol speelde’?” ,,Of gewoon een praatje maken, dat kan net zo belangrijk zijn he”, lacht Kiela. Kiela vervolgt: ,,Iedereen is welkom, we zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek in wijkboerderij Nieuwland, waar je gezien en gehoord wordt. Wij zijn vrijwilligers, bewoners van Nieuwland en willen beschikbaar zijn voor ontmoeting. We richten ons niet op een specifieke doelgroep, maar van jong tot oud, van gelovig tot overtuigd atheïst.

Elke sympathieke ontmoeting is waardevol!

DE GESPREKSTAFEL ,,Je vindt ons aan de ronde tafel waarop een gestileerde boom staat als herkenningsteken. Door de beperkende maatregelen konden we een deel van 2020 en 2021 helaas niet fysiek aanwezig zijn. Nu er weer mogelijkheden ontstaan pakken we de draad weer op. Als je iemand zoekt voor een praatje dan ben je van harte welkom op de vrijdagochtend, tussen 9.30 en 12 uur.” Bruijn besluit: ,,Het gaat er bij de Gesprekstafel om dat je het gevoel hebt dat we echt contact hebben. Elke sympathieke ontmoeting is waardevol!”


door Han Kiela en Afke van der Zwaard

Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie