Ongeveer honderd mensen, waaronder Rotary Amersfoort, roeivereniging Hemus en Kanovereniging Keistad hielpen mee.
Ongeveer honderd mensen, waaronder Rotary Amersfoort, roeivereniging Hemus en Kanovereniging Keistad hielpen mee. Eelco Nikkels

Vijf kuub ‘plastic soup’ uit de Eem gevist

7 juni 2021 om 10:15 Natuur en milieu

REGIO Het initiatief van Rotaryclub Baarn-Soest om met jong en oud de handen uit de mouwen te steken voor End Plastic Soup, werd een succes. Er werd op en rond rivier de Eem gespeurd naar plastic en ander zwerfafval, langs een traject van 18 kilometer. Aan het einde van de schoonmaakactie lag er bij benadering vijf kuub afval in de container, dat achteraf wordt gescheiden. Ongeveer honderd mensen deden mee.

Duurzaamheid en bescherming van het leefmilieu in het bijzonder heeft binnen Rotary Baarn-Soest volop aandacht. Dat resulteerde in deze eerste grootschalige actie vanuit Rotary Baarn-Soest om plastic vervuiling tegen te gaan. Leden van Scouting MKWJ uit Baarn, leden van Roei- en Zeilvereniging BWV De Eem, Gemeente Eemnes, Waterschap Vallei & Veluwe, Provincie Utrecht, Natuurmonumenten, Rotary Amersfoort, roeivereniging Hemus en Kanovereniging Keistad uit Amersfoort deden mee. Het aantal deelnemers lag daarmee op ongeveer honderd.

TUINSTOEL Theo van ’t Klooster, een van de initiatiefnemers bij Rotary Baarn-Soest: ,,Als je met zoveel mensen op pad gaat op zoek naar afval, dan blijkt er meer te liggen dan je op het eerste gezicht denkt. We vonden van alles: van een plastic tuinstoel tot aan lege blikjes, flessen, spuitbussen en andere troep, zoals grote plastic tonnen. Volgens een ruwe schatting hebben we gezamenlijk ongeveer vijf kuub aan afval verzameld langs het hele traject.”

Deze actie draagt bij aan de mondiale End Plastic Soup ambitie: in 2050 geen plastic soep meer in de oceanen, zeeën en geen plastic afval meer in meren, rivieren, parken, bossen en op de straten.

'Als je met zoveel mensen op pad gaat op zoek naar afval, dan blijkt er meer te liggen dan je op het eerste gezicht denkt.'
Aan het einde van de schoonmaakactie lag er bij benadering vijf kuub afval in de container, dat achteraf wordt gescheiden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie