Foto ter illustratie
Foto ter illustratie eigen foto

Honderd Amersfoortse huishoudens sneller uit schulden via fonds

2 juni 2021 om 13:38 Maatschappelijk

AMERSFOORT Ruim honderd Amersfoortse huishoudens in financiële nood werden het afgelopen jaar van hun schulden afgeholpen via een saneringskrediet. Dat bevestigt de gemeente Amersfoort in een persbericht. Zij hebben de schulden die de huishoudens hadden bij verschillende organisaties afgekocht.

Hiervoor werd het Herstructureringsfonds gebruikt, het Amersfoorts fonds voor schuldsanering dat eind 2019 werd opgericht. ,,De inwoner betaalt het krediet terug aan het fonds en is na 36 maanden schuldenvrij,’’ aldus Stadsring51.

STADSRING51 Cees van Eijk, wethouder Werk en Inkomen: “Iedereen kan met schulden te maken krijgen, door werkloosheid, psychosociale problemen of andere onvoorziene levensgebeurtenissen. Dat zorgt voor veel stress. Het oplossen van schulden via een saneringskrediet neemt een deel van de stress weg. In plaats van meerdere incassobureaus die elk druk uitoefenen, heeft iemand daarna alleen nog maar te maken met Stadsring51. Zo krijgt iemand een nieuwe kans om de eigen situatie te veranderen, te bouwen aan een betere toekomst en een zo goed mogelijk leven.’’

AMERSFOORTS FONDS Dick van Maanen, directeur Stadsring51: “Het is goed om te zien dat het Amersfoorts fonds voor schuldsanering inwoners daadwerkelijk helpt. Toen we startten was er landelijk geen voorbeeld van het fonds zoals we dat nu hebben. Ook nu nog zijn er gemeenten die niet of nauwelijks saneringskredieten inzetten. In Amersfoort deden we sinds 2018 via een pilot met een saneringskrediet voor jongeren ervaringen op. Op die ervaring bouwen we nu voort. Ik verwacht dat we in de toekomst nog meer inwoners met een saneringskrediet kunnen helpen.”

Vanuit het Herstructureringsfonds zijn sinds de start 105 kredieten verstrekt aan inwoners, waarvan één in 2019 en 104 in 2020. Dertien inwoners waren na een jaar of korter al schuldenvrij. Naast het krediet kregen de inwoners ook hulp om de financiën blijvend op orde te houden, bijvoorbeeld door budgetcoaching of het aanvragen van regelingen zoals huurtoeslag, kledingpas of schoolspullen voor kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie