Afbeelding
Pixabay

Speed-pedelec met ontheffing welkom op Amersfoortse fietspaden

1 juni 2021 om 14:30 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Bestuurders van een speed-pedelec kunnen vanaf dinsdag een gratis ontheffing aanvragen om gebruik te mogen maken van fietspaden in Amersfoort. Voorwaarde voor het gebruik van het fietspad is dat de gebruiker van de snelle elektrische fiets een maximumsnelheid van 30 km per uur aanhoudt. Het gaat vooralsnog om een proef die tot 31 december 2022 loopt, meldt de gemeente.

Om de speed-pedelecers veilig door de stad te laten fietsen, mogen zij per 1 juni zelf beslissen waar ze willen fietsen: op de rijbaan of op het fietspad. Op dit moment moeten de bestuurders zich houden aan de regels voor bromfietsen, wat inhoudt dat zij zich op de weg tussen de andere bromfietsers en auto’s in de stad moet begeven. 

VEILIGHEID ,,Veel speed-pedelecers voelen zich onveilig als zij in de stad tussen het andere verkeer moeten fietsen”, schrijft de gemeente in een persbericht. ,,De fietsen kunnen tot 45 km per uur rijden, maar het is lastig om continu die hoge snelheid vast te houden. ,,Door ze in de stad met de maximale snelheid van 30 km per uur toe te laten op het fietspad kunnen speed-pedelecers zelf beslissen waar zij zich veilig voelen. Bij deze snelheid blijft het fietspad ook veilig voor andere gebruikers.”

De ontheffing is aan te vragen via www.amersfoort.nl/speedpedelec.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie