Afbeelding
Pixabay

Nieuwe regelingen voor Amersfoorters die willen doorstromen op de woningmarkt

1 juni 2021 om 13:41 Wonen

AMERSFOORT De gemeente en woningcorporaties bieden vanaf dinsdag een zevental regelingen aan om doorstroming op de Amersfoortse woningmarkt te stimuleren. Het tekort aan woningen is groot in Amersfoort en de woningmarkt zit op slot. Het bouwen van nieuwe woningen is een deel van de bestrijding van de woningnood. Maar door bijvoorbeeld Amersfoorters met een verhuiswens aan een kleinere woning te helpen, komt er ook beweging in de woningmarkt, stelt de gemeente.

De nieuwe regelingen moeten ervoor zorgen dat meer Amersfoorters een passende woonplek kunnen vinden. Wethouder Menno Tigelaar (Wonen) licht de keuze toe: ,,Gemeente, corporaties en andere betrokken partijen werken intensief samen aan oplossingen voor de woningnood in Amersfoort. Met de nieuwe regelingen stimuleren we doorstroming in zowel de huur- als koopsector. Doorstroming op de woningmarkt helpt onder meer starters, gezinnen en ouderen sneller een woning te vinden die aansluit bij hun woonbehoefte en levensfase.”

VOORRANG Joan van der Burgt, directeur regio Amersfoort bij de Alliantie, wil namens de drie Amersfoortse woningcorporaties (Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie) het belang van de regelingen onderstrepen: ,,Met de oplopende wachttijden voor een sociale huurwoning, is het extra belangrijk om doorstroming te stimuleren. Door de nieuwe regelingen krijgt iemand die een relatief grote woning achterlaat, voorrang op een kleinere woning waar diegene naar op zoek is. Op die manier komen woningen vrij voor gezinnen, die hun woning vervolgens weer beschikbaar maken voor starters op de woningmarkt.”

HUURDERS Voor huurders van Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie bestaan volgens de gemeente meerdere regelingen om doorstroming te stimuleren. De ‘Van Groot naar Beter-regeling’ geeft huurders voorrang die vanuit hun vierkamerwoning willen verhuizen naar een kleinere woning. Daarbij is ook sprake van woonlastengewenning door de corporaties en een eenmalige verhuispremie van 750 euro via de gemeente Amersfoort. 

Daarnaast bestaat het jongerencontract en de voorrangsregelingen voor doorstroming naar nieuwbouwwoningen, vrije sector huurwoningen en koopwoningen. Ook is er een wooncoach beschikbaar voor huurders van 55 jaar en ouder die gratis persoonlijk advies willen bij een eventuele verhuiswens vanuit een grotere woning naar een kleinere, passendere woning. Deze huurders krijgen hierover persoonlijk bericht.

WONINGEIGENAREN Voor woningeigenaren bestaat een tweetal regelingen. Een wooncoach is beschikbaar voor gratis advies en hulp voor diegene die vanuit een grotere koopwoning op zoek is naar een kleinere koop of huurwoning. Daarnaast biedt de starterslening volgens de gemeente uitkomst voor starters die net wat extra’s nodig hebben bij de aankoop van hun eerste woning.

Op www.amersfoort.nl/doorstroming is meer informatie, waaronder alle regelingen, te vinden.

Bron video: gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie