De kunst is dit jaar in vensters te zien.
De kunst is dit jaar in vensters te zien. Kunstroute Hoogland

Kunst op de Vensterroute; ‘Bezoekers kunnen al wandelend toch genieten’

3 juni 2021 om 10:15 Zakelijk

HOOGLAND Verspreid door de hele bebouwde kom van Hoogland kan je aankomend weekeinde genieten van een diversiteit aan kunst. Dan wordt voor de tweede keer in successie de Vensterroute gehouden.

„Vorig jaar waren we al gedwongen door corona de Kunstroute anders te organiseren”, legt Sylvia Slangen uit, die niet alleen helpt bij de organisatie maar zelf ook deelneemt aan de expositie. Ze is sinds 2019 voorzitster van Kunstroute Hoogland.
Omdat tijdens de coronapandemie musea langdurig gesloten zijn en vaste exposities niet georganiseerd mogen worden, werd in 2020 de Vensterroute bedacht. De Vensterroute leidt mensen naar tal van locaties in het dorp en was vorig jaar een succes als alternatief voor de tweejaarlijkse Kunstroute Hoogland.

Dit jaar meldden zeventien kunstenaars zich aan die hun werk tonen in hun eigen vensters of voortuinen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal gast exposanten die hun werk laten zien in vensters van etalages. De deelnemers laten hun schilderijen, collages, foto’s, of keramiek in verschillende stijlen aan de voorbijgangers zien. ,,Ik kan niet in een woord samenvatten wat het gaat worden, maar het is heel divers”, aldus Slangen.

PLATTEGROND De Vensterroute is lopend of op de fiets heel goed te doen. Op een plattegrond die kan worden gedownload via kunstroutehoogland.nl zijn alle locaties eenvoudig terug te vinden. Met QR-codes kan heel eenvoudig aanvullende informatie over de kunst en kunstenaar worden gevonden. De plattegrond is bovendien op tal van plaatsen in Hoogland gratis af te halen. Je kunt het zo kort en zo lang maken als je wilt. Deze editie van de Vensterroute is in de kom van Hoogland. Je kan dus zelf bepalen in welke volgorde je de expositie bekijkt en zelfs een selectie vooraf maken als je heel gericht wilt genieten van de verschillende werken.

Met dit idee kunnen we Hoogland toch verrijken

MUSEUMHONGER Helaas kan de bezoeker vanwege corona de woning en het atelier van de kunstenaars niet binnen bezoeken. Maar in de vensters van de woningen en in diverse etalages van winkels kan je alles goed bekijken en gemakkelijk meerdere keren langslopen.
Hoewel de Vensterroute eigenlijk een alternatief is voor de Kunstroute zijn er juist ook leuke en positieve effecten. Slangen: ,,Met dit idee kunnen we Hoogland toch verrijken. Het mag helaas geen evenement zijn. De bezoekers kunnen al wandelend nu toch genieten.”
Hoe je de getoonde kunst wilt ervaren staat juist nu dan ook helemaal vrij. ,,Kunst leidt tot inspiratie om dingen te overdenken. Kunst raakt de ziel en inmiddels heb ik in deze coronatijd museumhonger gekregen. Voor mij zijn kunst kijken en musea bezoek heel erg belangrijk”, besluit Slangen.

door Arnoud J Spaaij

Vensterroute Hoogland
kunstroutehoogland.nl
Zaterdag 5 en zondag 6 juni a.s. te zien tussen 11.00 - 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie