Rijksbouwmeester Floris Alkemade is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw.
Rijksbouwmeester Floris Alkemade is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw. AdeL Producties

Film over Rijksbouwmeester met inleiding door filmmaker

13 juni 2021 om 08:23 Activiteiten

AMERSFOORT Op woensdag 16 juni toont FASadE de architectuurfilm ‘De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding’. De film wordt ingeleid door onafhankelijk filmmaker André de Laat, die Floris Alkemade drie jaar lang achter de schermen volgde.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade wil de ruimtelijke inrichting van Nederland verbeteren en daarbij moeten de urgente vraagstukken in de samenleving meer aandacht krijgen: ,,We lopen vast als we op deze manier doorgaan. Het land vervuilt. De bodems raken uitgeput. Het klimaat verandert. Het roer moet om.”

MISSIE Wat doet de Rijksbouwmeester? Wie is de persoon die deze unieke functie momenteel uitoefent? En wat wil hij bereiken? De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw. In die rol waakt hij over de architectonische kwaliteit van de rijksgebouwen en geeft hij advies over heikele kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening. Hij is tegelijk creatief denker, aanjager en boegbeeld. Tot 1 september 2021 wordt deze functie vervuld door de architect en stedenbouwkundige Floris Alkemade. Vanaf 1 september neemt architect Francesco Veenstra het stokje van hem over. De camera volgt Floris Alkemade op zijn missie om onze leefomgeving met creatieve oplossingen te verbeteren.

VERNIEUWING De prijsvragen die hij uitschrijft, over de vernieuwing van de stadswijken en het platteland, worden met enthousiasme ontvangen en veel architectenbureaus leveren ideeën voor de verbetering van de ruimtelijke inrichting van ons land. De afgelopen jaren was Floris Alkemade verschillende keren te gast bij FASadE. Zo spreekt hij over zijn publicatie ‘De Toekomst van Nederland’ en over de achtergronden en de winnende projecten van de prijsvraag Who Cares; een ontwerpend onderzoek naar nieuwe vormen van wonen en zorg. De tentoonstelling Panorama NL die hij samenstelt doet ook Amersfoort aan en is te zien geweest bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In het Rietveldpaviljoen is de installatie gecombineerd met Panorama Amersfoort, waarin de vraagstukken zijn getoond die in Amersfoort spelen voor de ruimtelijke inrichting van de stad.

PERSOONLIJK PORTRET De documentaire toont hoe Floris Alkemade positie kiest bij de perikelen over de verbouwing van het Binnenhof en bij de bouw van het Namenmonument in Amsterdam. De kijker ziet hem op de zolders, in de kelders en bouwputten van de rijksgebouwen waar hij verantwoordelijk voor is. En hij neemt de kijker ook mee naar de zolder van zijn eigen woning waar de kracht van de verbeelding alle ruimte krijgt. Zo ontstaat een persoonlijk portret en een inspirerend filmmozaïek van ideeën, argumenten, meningen en ontwerpen.

Filmmaker Andre de Laat maakt met zijn bedrijf AdeL Producties bij voorkeur persoonlijke films waarbij verbeeldingskracht een grote rol speelt. Hij is daarnaast werkzaam als docent, coach en editing consultant voor film- en tv-makers.

Kaarten via filmtheater De Lieve Vrouw. Datum: woensdag 16 juni, aanvang om 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie