Afbeelding
Rechtbank Midden-Nederland

Vijf jaar cel en tbs voor poging tot doodslag in Amersfoort

21 mei 2021 om 13:33 Rechtbank

AMERSFOORT Een 40-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Ook legt de rechtbank hem opnieuw tbs met dwangverpleging op. De man viel in september vorig jaar op een fietspad in Amersfoort een vrouw aan. Hij sleurde haar de bosjes in, probeerde haar te wurgen en stal uiteindelijk haar fiets.

Het slachtoffer fietste op 8 september vorig jaar op het Sabapad in Amersfoort. Toen ze een man op haar af zag komen, fietste ze snel door. Toch lukte het hem om haar van achteren vast te pakken. De man legde zijn arm om haar keel, waardoor het slachtoffer geen lucht kreeg. De vrouw verklaart bij de politie dat ze daardoor flauwviel. 

WURGEN De man sleepte haar vervolgens de bosjes in, stompte haar in haar buik en probeerde haar opnieuw te wurgen. Het slachtoffer probeerde naar eigen zeggen hard te gillen, maar dat werd haar door de man onmogelijk gemaakt. 

De man verklaart op zitting dat hij het slachtoffer vastpakte, een arm om haar keel deed en haar sloeg. Doordat hij haar de bosjes in sleepte en daarbij een arm om haar keel hield, was zij niet in staat om weg te komen. Hierdoor is volgens de rechtbank sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van aanranding of een poging daartoe. Het bovenlichaam van de vrouw was na de aanval weliswaar deels ontbloot, maar er kan niet uitgesloten worden dat haar kleding door de worsteling omhoog is geschoven. Ander bewijs voor seksuele bedoelingen van de verdachte ontbreekt.

TBS De rechtbank veroordeelt de man voor poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal van de fiets van het slachtoffer. Daarbij wordt strafverzwarend meegewogen dat de verdachte deze feiten pleegde terwijl een eerder opgelegde tbs-maatregel nog niet was afgerond. ,,Die maatregel en een gevangenisstraf van 7 jaar hebben de verdachte er kennelijk niet van weerhouden opnieuw ernstig de fout in te gaan”, aldus de rechtbank.

De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en verslavingsziekte. De rechtbank neemt het advies van deskundigen over om de feiten daarom in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen.

De officier van justitie had 6 jaar cel geëist, maar de rechtbank legt een jaar minder op, omdat de verdachte na zijn gevangenisstraf nog lang behandeld zal moeten worden. Daarnaast wordt de voorwaardelijke invrijheidstelling rondom zijn eerdere gevangenisstraf teruggedraaid. De man kwam vervroegd vrij zodat hij met zijn tbs-maatregel kon starten. De rechtbank beslist nu dat hij de resterende 852 dagen alsnog moet uitzitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie