foto van auteur
foto van auteur maaike oud

Amersfoortse auteur schrijft roman over de beroemde filosoof Jean-Paul Sartre

20 mei 2021 om 22:16 Lokaal Deel je nieuws

Retour Natzweiler, roman

De Amersfoortse schrijver Jos Schoenmakers, schreef een boeiende roman, Retour Natzweiler, waarin een grote rol is weggelegd voor de Franse filosoof Jean-Paul Sartre, wiens werk nog steeds volop actueel, maar ook omstreden is. Dit boek verschijnt na 21 mei bij Uitgeverij Leon Van Dorp in Heerlen.

 Het leven in de Limburgse mijnstreek gedurende de jaren vijftig en zestig, de jaren na mei ‘68 in Parijs en de naweeën van de Tweede Wereldoorlog vormen het decor voor deze aangrijpende, maar ook tragikomische roman.

Tijdens de geboorte van Rochus Delabatte wordt zijn vader, die mijnwerker is, afgevoerd naar het concentratiekamp Natzweiler. Drie jaar later keert hij terug, maar weigert over zijn ervaringen te praten. Rochus gaat op zoek naar het kampverleden van zijn vader en loopt in Parijs de beroemde filosoof Jean-Paul Sartre tegen het lijf. De zoektocht eindigt uiteindelijk in Natzweiler, waar Rochus niet alleen geconfronteerd wordt met het verleden van zijn vader, maar ook met Sartres omstreden visie op het gebruik van geweld.
Een verhaal dat niet alleen (voormalige) existentialisten geboeid zullen lezen; ook universele thema’s rond hechting en losmaking, vriendschap en verdriet, trauma en herstel lopen als een rode draad door dit boek.

Jos Schoenmakers (1948) studeerde psychologie en culturele antropologie in Utrecht en woont al meer dan 40 jaar in Amersfoort.  Hij werkte jarenlang in de zorg voor getraumatiseerde oorlogsgetroffenen en vluchtelingen. Bij toeval ontmoette hij in 1970 zijn idool Jean-Paul Sartre in Parijs. Die gebeurtenis en zijn werkervaring in de zorg aan getraumatiseerden, inspireerden hem tot het schrijven van deze roman.

Te koop in elke boekhandel of bij Uitgeverij Leon Van Dorp, Heerlen, of bij bol.com 

ISBN: 978-90-79226-80-1 Prijs €21,50                                           

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie