Na 25 jaar blijken kozijnen in Nieuwland de tijd niet te hebben doorstaan.
Na 25 jaar blijken kozijnen in Nieuwland de tijd niet te hebben doorstaan. Rob Croes

Bewonersinitiatief Duurzaam Nieuwland

22 mei 2021 om 09:30 Achtergrond

AMERSFOORT Vele jaren na het ontstaan van Nieuwland kwamen internationale gasten naar Amersfoort om te kijken naar innovatieve en duurzame oplossingen. Om aan die duurzaamheid van de wijk weer een impuls te geven in deze moderne tijd is er een bewonersinitiatief opgericht: ‘Duurzaam Nieuwland’.

De initiatiefnemers willen graag met anderen aan de slag om Nieuwland verder te verduurzamen. Onlangs kregen bewoners van Nieuwland een brief in de bus van de gemeente met adviezen over ‘energie besparen en comfortabel wonen in Nieuwland’. Het energieloket van Amersfoort ‘Duurzaam Bouwloket’ organiseerde in februari een webinar voor de bewoners. Het initiatief ‘Duurzaam Nieuwland’ werd in deze webinar gepresenteerd. (www.duurzaamnieuwland.nl)

Bovenstaande brief kreeg ik ook in de bus en dat zette mij aan het denken. Vijfentwintig jaar geleden ontstond de wijk Nieuwland en in alle aankondigingen over hoe deze nieuwe wijk zich wilde presenteren stond het woord ‘duurzaamheid’ bovenaan. Hoe werd hieraan in die tijd invulling gegeven? Wat waren de inzichten en plannen en vooral, wat waren de verwachtingen van de makers en de bewoners van de wijk. En zijn de activiteiten die ik in de aanvang heb genoemd een logisch gevolg hiervan of is er tussentijds iets veranderd dat dit initiatief rechtvaardigt?

NIEUWLAND In Nieuwland is anders dan in andere wijken een veelheid aan verschillende woningen gebouwd. Hiermee wilde men tegemoet komen aan de veranderende samenleving. De verscheidenheid komt tegemoet aan andere gezinssamenstellingen, een baan met een werkplek aan huis komt steeds vaker voor en voor de een is een tuin wenselijker dan voor de ander. Met al die wensen is bij het duurzaam denken rekening gehouden. De huizen werden gebouwd volgens het nieuwe ‘dubo’-denken. Het gebruik van materialen moest milieutechnisch gezien ‘kúnnen’. Dus geen hardhout en verlijmd spaanplaat. Geen verven op basis van aardolie. Geen isolatiematerialen die zorgen voor giftige gassen na brand. Zo zag je kozijnen van naaldhout ontstaan, met verf die weinig oplosmiddel bevat. Voor pijpleidingen werd gekozen voor polytheen in plaats van PVC.

MAATREGELEN Om warmte vast te houden werden ook nieuwe inzichten toegepast. Natuurlijk was dubbel glas standaard, kunststof isolatiemateriaal werd zo veel mogelijk vermeden, daken, wanden en vloeren kregen veelal een isolatielaag van glas- of steenwol. Een goede stap gezet naar lager gasverbruik. De warmte werd verkregen door zonne-energie. De meeste huizen kregen een gunstige ligging ten opzichte van de zon. Het glas werd vooral geplaatst in de naar de zon kijkende gevels. Maar ook actief werd zonne-energie verworven. Het 1 megawatt project was uniek voor de wereld. Via een ingenieus systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit en komt energie beschikbaar zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Woningen zijn uitgerust met zonnecollectoren op het dak. Die leveren energie aan een boiler, waarin water wordt opgewarmd voor gebruik en verwarming. Er waren in die tijd al woningen uitgerust met een elektrische warmtepomp ook om water van de cv op te warmen. Het zal niet verbazen dat op het gebied van waterbesparing flink is nagedacht. Doorstroombegrenzers, besparende douchekoppen, spoelonderbrekers bij toiletten en zelfs een extra regenton.

WIJK In de opzet van de wijk is veel rekening gehouden met het milieu en werden duurzame oplossingen bedacht. In vorige artikelen heb ik de aandacht en de toepassing voor de ligging van het landschap besproken. Een bijzonderheid is het dubbel rioleringssysteem.

Nieuwland noemde zich een levendige groene wijk met op vele plaatsen kleine geconcentreerde groenzones. Een veelheid aan bomen, heesters en planten nodigen vogels, vlinders en andere insecten uit. De vele waterpartijen zijn ideale woonplaatsen voor zoetwatervissen. De heilige koe, de auto, is redelijk aan banden gelegd en de parkeermogelijkheden zijn zo veel mogelijk opgegaan in de groene zones.

25 JAAR LATER Van de bewoners werd als vanzelfsprekend gevraagd om een steentje bij te dragen aan de ‘duurzaamheid’ van de wijk. Bijgaande foto van 25 jaar later laat zien dat het niet altijd lukte om de gebruikte materialen duurzaam te houden. In die zin kan het nieuwe project zeker weer nieuwe impulsen geven.

Door Hans Hijne

Dit artikel is aangeboden door communicatiewerkgroep Nieuwland. Heb je een leuk verhaal voor Nieuwland, mail dan naar: nieuwlandsnieuws@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie