Afbeelding
Cees Wouda

Jongeren gaan pionieren in Isselt

18 mei 2021 om 07:07 Wonen

AMERSFOORT Marik van den Berg kreeg maandagmiddag als eerste bewoner van De Pionier in Amersfoort zijn sleutel uit handen van wethouder Menno Tigelaar. De komende weken nemen 208 jongeren hun intrek in de studio’s langs de Amsterdamseweg.

De Pionier is een bijzondere, nieuwe woonplek in de stad. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor tien jaar. Het is de start van de transformatie van dit deel van het bedrijventerrein naar woongebied. Permanente woningbouw is nu nog niet mogelijk. Met deze oplossing dragen de woningcorporaties Omnia Wonen en Portaal samen met ontwikkelende bouwer Plegt-Vos en de gemeente Amersfoort bij aan het terugdringen van de wachtlijsten voor betaalbare woonruimte in de stad.

MIX VAN BEWONERS De studio’s zijn beschikbaar voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang komen en vanuit (jeugd)zorg op zich zelf gaan wonen. Die laatsten worden begeleid in de stap naar zelfstandig wonen. De reguliere bewoners zijn jongeren tot 30 jaar die specifiek voor dit concept van ‘gemengd wonen’ kiezen. Zij leveren een actieve bijdrage aan het met elkaar samenleven. De Pionier bestaat uit twee woongebouwen en een langgerekt gebouw langs de Amsterdamseweg. Daarin bevinden zich gedeelde voorzieningen zoals een wasmachineruimte en creatieve werkunits. De groene buitenruimte tussen de gebouwen wordt een heerlijke plek om te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

CULTURELE BROEDPLAATS Bij De Pionier realiseert DePlaatsmaker samen met het Amersfoortse muziekcollectief Electiv de nieuwe culturele broedplaats Oost-West. Die broedplaats komt in de zogeheten strip langs de Amsterdamseweg waar ook algemene voorzieningen voor de bewoners zijn, zoals een ontmoetingsruimte en een wasserette. DePlaatsmaker is een non-profit organisatie die tot doel heeft professionele kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele organisaties betaalbare werkruimte te bieden in de gemeente Utrecht en de directe regio. Door nieuwe mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen vervult DePlaatsmaker de groeiende vraag naar passende en betaalbare creatieve ruimte. Naast de realisatie van broedplaats Oost West onderzoekt DePlaatsmaker welke mogelijkheden er op dit gebied zijn in Amersfoort.

Ik vind het prettig om met andere jongeren op deze manier samen te wonen en naar elkaar om te kijken

IEDEREEN TELT MEE De Pionier is een community waar bewoners actief aan bijdragen. De meesten studeren of werken, anderen zetten stappen op het gebied van het zelfstandig leren wonen. Bewoner Marik van den Berg (24) is actief in de bewonersvereniging die gezamenlijke activiteiten gaat organiseren. ,,Ik heb bewust voor De Pionier gekozen. Ik vind het prettig om met andere jongeren op deze manier samen te wonen en naar elkaar om te kijken. Elkaar een beetje te helpen als dat nodig is.” 

PLEK VOOR JONGEREN Wethouder Menno Tigelaar van Wonen en Zorg: ,,Het tekort aan woningen in Amersfoort is enorm. Ook voor jongeren is het moeilijk om betaalbare woonruimte te vinden. De gemeente, corporaties, ontwikkelaars en andere partijen werken daarom samen om meer woningen te realiseren. Die samenwerking heeft onder meer geleid tot dit bijzondere woonconcept. Met de ruim 200 woningen van De Pionier is een grote groep jonge Amersfoorters de komende tien jaar geholpen aan een plek om te wonen, en aan een plek waar zij op een betrokken manier met elkaar samenleven.”

Ik hoop dat De Pionier de eerste is in een mooie reeks van tijdelijke woonprojecten in onze stad

SAMEN Monique Govers, scheidend directeur-bestuurder van Omnia Wonen: ,,De jongeren hebben heel bewust gekozen voor het concept van omzien naar elkaar. Iedere bewoner draagt bij met zijn/haar kennis, kwaliteiten en vaardigheden. Dat kan gaan om een klusje of boodschap doen voor een ander, maar ook samen erop uit gaan of een kop koffie drinken. Het bij elkaar brengen van mensen die wat voor elkaar willen betekenen vinden we als Omnia Wonen het mooie van ons werk. Want wij dragen graag bij aan het bieden van een thuisbasis aan mensen. En dat gaat over zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Het naar elkaar omzien waarbij er sprake kan zijn van een mooie balans tussen zelfstandig, individueel én samen past bij onze visie op wonen. Daarbij vinden wij het belangrijk dat iedereen kansen krijgt om zich te ontwikkelen en om mee te doen in de maatschappij.”

HARD NODIG Dorine Lommen, regiomanager van Portaal onderstreept het belang van tijdelijke woonruimte in de stad. ,,De Pionier is een prachtig voorbeeld van gemengd wonen. Bewoners die ervoor kiezen om samen te wonen en naar elkaar om te kijken. Daar ben ik supertrots op. Het is óók een voorbeeld van tijdelijk wonen. Deze stad heeft echt tijdelijke woningen nodig om de wooncrisis te lijf te gaan. Om de wachtlijsten aan te pakken. Ik hoop dat De Pionier de eerste is in een mooie reeks van tijdelijke woonprojecten in onze stad.” 

Bijzondere doelgroepen vragen om bijzondere oplossingen. Met flexwonen als slimme huisvestingsoplossing geven Omnia Wonen, Portaal en Plegt-Vos passende invulling aan de specifieke woon-, werk- en leefbehoeften van de bewoners van de Pionier. Voor de corporaties, die snel kunnen schakelen met de ontwikkelpartner. Maar met name voor de bewoners, zij konden binnen een half jaar al verhuizen naar hun nieuwe woning. De woningen zijn duurzaam, maar bovenal circulair omdat ze na 10 jaar een nieuwe bestemming krijgen. Als ontwikkelende bouwer is Plegt-Vos blij dat we samen met Portaal, Omnia Wonen en de gemeente Amersfoort een bijdrage kunnen leveren aan het woon- werk- en leefplezier van de toekomstige bewoners van De Pionier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie