Afbeelding
Laselektroden

Verschillende soorten en maten elektroden

11 mei 2021 om 08:42 Partnercontent

Laselektroden zijn er in verschillende soorten en maten, soms valt het niet mee om de goede elektrode te vinden die je moet gebruiken. Natuurlijk moet je goed nadenken over het project wat je wilt gaan uitvoeren, dit scheelt al veel in de keuze die je moet maken. Wat voor materiaal ga je hiervoor gebruiken, en hoe sterk is het materiaal? Je kunt niet zomaar ieder materiaal overal voor gebruiken, het eerste en belangrijkste is dat je weet wat voor materiaal je gaat lassen. De dikte van je materiaal en de positie waarin gelast moet worden telt ook mee, laspositie klinkt ingewikkeld maar is niets meer dan de positie waarin jij je bevindt tijdens het lassen. Probeer altijd onder je hand te lassen, dit betekent dat het werkstuk op bijvoorbeeld de werkbank ligt.

Andere posities met lassen

Soms ontkom je er niet aan om bij het gebruik van laselektroden in een andere positie te lassen, bij een klein werkstuk is het meestal wel mogelijk om deze te draaien. Maar bij grote objecten die je moet lassen kan dit helaas niet altijd, je zult dan in positie moeten lassen. Dit kan een staande hoeklas zijn, of boven je hoofd lassen. Na het onderzoeken van de materialen en de positie, wordt er gekeken naar de laselektroden. Er zijn drie soorten laselektroden die vaak worden gebruikt, cellulose, rutiele en basische elektroden. Ze verschillen aanzienlijk in gebruik en effect. 

Projecten om te lassen

Overal zie je projecten waar de lastechniek wordt toegepast, dit betekent niet dat laselektroden alleen worden gebruikt voor professioneel gebruik. Je kunt ook je eigen project thuis starten, met de goede informatie is het ook mogelijk om een mooi project af te ronden. Steeds vaker worden bijvoorbeeld meubels voor de schuur gelast, of een bbq voor in de tuin is ook een erg gewild object om te lassen. Eigenlijk  hoef je er niet lang over na te denken, je kunt het proces overal inzetten waar je wenst. Voor zowel objecten in huis als in de tuin is lassen perfect geschikt. 

MIG/MAG lassen

Bij MIG/MAG lassen wordt er gebruik gemaakt van een constante gelijkstroom en spanning, tevens wordt er ook gebruik gemaakt van een constante draadaanvoer. De lasdraad dient zowel als laselektroden als afsmeltend toevoegmateriaal, eigenlijk zijn de processen twee verschillende lastechnieken. Bij MIG wordt er gebruik gemaakt van inerte gassen, dit kunnen verschillende soorten gassen zijn. Bij MAG lassen wordt een inert gas gebruikt wat geen invloed heeft op het smeltbad. Er wordt gebruikt gemaakt van een zogenaamd actief gas. Dit gas wordt gebruikt als beschermgas, vaak bestaat dit uit koolstofdioxide en zuurstof. Deze gassen hebben wel invloed op het smeltbad. Voor MIG/MAG lassen heb je wel speciale apparatuur nodig om te lassen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie