Afbeelding
Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën

Samenwerkingsverband van moskeeën benadrukt wens voor islamitische begraafplaats

10 mei 2021 om 14:12 Nieuwbouw

AMERSFOORT Het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM) heeft vrijdag 7 mei burgemeester Lucas Bolsius een moodboard en video aangeboden. Daarmee onderstreept de organisatie haar wens om te komen tot een islamitische begraafplaats met eeuwigdurende grafrecht binnen de gemeentegrenzen. ‘Een langgekoesterde wens’, noemt Abdelkarim Elkarti het. De gemeente heeft eerder al haar medewerking toegezegd in de zoektocht naar een geschikte kavel.

Sinds maart vorig jaar is de groep in gesprek met de burgemeester over de eigen begraafplaats. ,,De noodzaak en urgente behoefte groeit met de dag. De bestaande islamitische begraafplaatsen van heinde en ver, waar nu naar uitgeweken wordt, zijn nagenoeg vol. Het vinden van een geschikte kavel is op dit moment nog een uitdaging”, verduidelijkte Elkarti tijdens het aanbieden van de inspirerende collage (het moodboard) en een begeleidende video (hieronder te zien) in het stadhuis. Op het moodboard staan ter inspiratie onder meer afbeeldingen van de Gardens of Peace Muslim Cemetery in Londen.

,,We komen steeds dichter bij de langgekoesterde wens om een islamitische Begraafplaats in Amersfoort te hebben. Op het moment is dit nog een groot gemis binnen Amersfoort, de stad waar diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan. Naar schatting wil zeker de helft van de 20.000 moslims in groot Amersfoort dicht bij huis en geliefden begraven worden.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


De Gardens of Peace Muslim Cemetery in Londen. - Foto: Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën

BELOFTE ,,Mijn opa is in zijn ééntje in 1969 vanuit Marokko in Amersfoort komen wonen (waarvan hij toen dacht dat dit tijdelijk zou zijn). Inmiddels is hij al ruim in de 80 en de gelukkige trotse vader, opa, overgrootvader en schoonvader van 67 veelal geboren Amersfoorters. 21 jaar terug was ik als begin twintiger betrokken bij de realisatie van het islamitisch veld op de algemene begraafplaats Rusthof, toen sprak ik de woorden uit: ‘als Amersfoort goed genoeg is om in te wonen, dan is het zeker goed genoeg om begraven te worden.’ Mijn opa ontroerde mij kort geleden door mij in te fluisteren: ‘je had twintig jaar terug gelijk!’ Ik keek hem vragend aan.
Mijn opa, die er altijd was om het voor mij op te nemen bij mijn ouders, als ik op jonge leeftijd weer eens kattenkwaad had uitgehaald. De eerste die mijn huwelijk met mijn Nederlandse vrouw aanmoedigde en hier zijn zegeningen aan gaf. Mijn 81 jarige opa - eigenlijk moet ik zeggen vriend - vertrouwde mij toe dat hij niet meer in land van herkomst begraven wilde worden, maar in Amersfoort, hier waar hij zich geworteld heeft, dicht bij zijn geliefden in de stad van zijn hart. Voor mij is de cirkel hiermee rond (dit is wat integratie ook is!). Ik heb hem moeten beloven mij te zullen blijven inspannen voor de realisatie van een eigen islamitische begraafplaats dichtbij huis.”


Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt de moskeeën Mevlana Amersfoort Diyanet, Stichting Milli Görüs Amersfoort Rahman Moskee, Moskee Tawhid Amersfoort, Sulemanyi Amersfoort en moskeevereniging Masjid El Fath.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie