Afbeelding
Logistiek

Zo ziet een internationaal logistiek proces er uit

7 mei 2021 om 11:18 Partnercontent

Heb je je altijd al eens afgevraagd hoe een internationaal logistiek proces eruitziet? Wat er bijvoorbeeld gebeurd wanneer je een online bestelling uit China laat bezorgen? Dan zit je hier helemaal goed. Je bent namelijk niet de enige die zichzelf dat soort vragen stelt, en daarom is er nu dit artikel waarin we je in vogelvlucht meenemen in een internationaal logistiek proces. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan meteen verder!

Productie of herkomst

Het verschilt een beetje per product waar het proces begint. Sommigen worden meteen vanaf de productiefaciliteit verscheept, anderen worden eerst nog opgeslagen in een warenhuis bijvoorbeeld. Het proces begint in ieder geval op de plaats waar jouw product wordt klaargemaakt voor verzending en vervolgens wordt opgehaald om aan de reis naar jouw voordeur te beginnen!

Vervoer naar schip of vliegtuig

Kunststof pallets of houten pallets vol met producten die ongeveer dezelfde kant op moeten worden verzameld. Soms op een vliegveld zodat het door de lucht vervoerd kan worden, maar meestal in een haven waar het per containerschip de grootste afstand naar jou toe zal overbruggen. Logischerwijs wordt het schip zo vol mogelijk geladen. Er kan dan zoveel mogelijk in één keer mee, waardoor de kosten laag blijven en er door alle betrokken partijen aan jouw bestelling verdiend kan worden natuurlijk.

De reis naar het andere land of continent

Vervolgens vertrekt het vliegtuig of meestal het schip van de ene haven om uiteindelijk in de andere aan te komen. Hier in Europa is dat bijvoorbeeld heel vaak de haven van Antwerpen of Rotterdam, waar duizenden containers aan en af worden gevoerd met producten voor het hele continent! Hier zit dus ook jouw product tussen.

Afladen en opnieuw verschepen

Gelukkig hoef je jouw product niet zelf op te halen uit de haven of op het vliegveld. Dit is iets wat voor je geregeld wordt! Daarvoor wordt je product, samen met nog een heleboel anderen natuurlijk, afgeladen en met vrachtwagens of binnenvaartschepen verder het vaste land op vervoerd. Het komt dan meestal eerst nog in een sorteercentrum terecht, de laatste tussenstop voordat je je pakketje krijgt!

Aankomst op bestemming

Vanuit het sorteercentrum wordt jouw pakketje ingeladen in het bezorgbusje dat je waarschijnlijk al vaak voor je deur hebt gehad. Dit is de laatste stap in het proces, want hierna wordt je pakketje natuurlijk gewoon bij je bezorgd en heb je je internationale bestelling in huis!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie