Erica Haneveld en Anne Marie Bos werken met veel plezier in het Mondriaanhuis.
Erica Haneveld en Anne Marie Bos werken met veel plezier in het Mondriaanhuis. Annemiek Brumsteede

Vrijwilliger in het Mondriaanhuis; ‘Met een grote glimlach fiets ik terug naar huis’

24 april 2021 om 15:00 Achtergrond

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema. In deze editie: Sport en Cultuur.

,,De diversiteit aan mensen die in het museum komt is heel groot, dat is ontzettend interessant.” Aan het woord is Anne Marie Bos (63). Zij en haar collega Erica Haneveld (60) werken als vrijwilliger in het Mondriaanhuis aan de Kortegracht. ,,De mensen die hier komen zijn altijd vrolijk”, zegt Erica. De twee doen veel meer dan alleen tickets voor de toegang verkopen. Erica: ,,We vertellen bezoekers van alles over het leven en werk van Mondriaan. We leggen bijvoorbeeld uit dat Piet Mondriaan in dit huis geboren is en dat hij op zijn zevende naar Winterswijk is verhuisd. De mensen zijn na afloop meestal ook verrast over zijn schilderijen, want de meesten kennen alleen zijn ‘blokjes’. En eerlijk gezegd was ik daar ook een van, voordat ik hier werkte. Maar toen ik hier vier jaar geleden kwam, ontdekte ik dat zijn werk veel diverser is dan dat.”

STAPJE EXTRA Als kunstliefhebber reist Anne Marie het hele land door om zoveel mogelijk musea en tentoonstellingen te kunnen zien. ,,Als ik dan ergens kom let ik ook op hoe de zaken in dat museum geregeld zijn en hoe vriendelijk de medewerkers overkomen. Wij in het Mondriaanhuis proberen altijd net dat stapje extra te zetten voor bezoekers. We krijgen daar ook vaak complimenten over.” 

Dit werkt geeft me veel voldoening en plezier

Het Mondriaanhuis heeft veel waardering voor haar vrijwilligers. Anne Marie: ,,Met Pasen of kerst krijgen we altijd een leuke attentie en eens per jaar organiseren ze een uitje voor ons.” Erica is sinds langere tijd arbeidsongeschikt en doet al jaren vrijwilligerswerk. ,,Dit werkt geeft me veel voldoening en plezier, ik ben hier twee tot drie dagen per week. Ik heb een goed contact met mijn collega’s en heb nog meer interesse in kunst gekregen. Soms doen we een uitwisseling met het Museum Villa Mondriaan in Winterswijk of Gemeentemuseum Den Haag.” 

KINDEREN Collega Anne Marie: ,,In Den Haag hangt Mondriaans beroemde werk Victory Boogie Woogie, het duurste onvoltooide schilderij ever.” Anne Marie ging twee jaar geleden met vroegpensioen en zocht naar een nieuwe invulling. Ze reageerde op een advertentie in de krant en werkt sindsdien twee dagen per week als vrijwilliger. ,,Ik hou van het werken met mensen, en naar het Mondriaanhuis komen ze vanuit de hele wereld. Je bent hier altijd aan het schakelen en moet ook wel je talen kunnen spreken. Dit museum is erg geschikt voor kinderen, die kunnen hier bijvoorbeeld puzzeltochten doen. De ene keer heb je maar 20 mensen, maar er zijn ook dagen dat er er wel 180 bezoekers komen. Aan het eind van de dag fiets ik altijd met een grote glimlach naar huis.” 

De dagen zijn nooit hetzelfde en er gebeurt altijd wel iets bijzonders

De dagen zijn nooit hetzelfde en er gebeurt altijd wel iets bijzonders. Zoals die ene keer dat er een meneer vanuit Zwolle met een taxi kwam voorrijden. Erica: ,,Hij was gek van Piet Mondriaan en bleef hier bijna de hele dag. Dat heeft mij toen echt ontroerd. Dat iemand die zo moeilijk ter been was als hij, helemaal hierheen kwam om het geboortehuis van Mondriaan te zien.”


Annemiek Brumsteede

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie