V.l.n.r: Lena Smit, Rashida Benjamins en Mirika Muller, de initiatiefnemers van het project.
V.l.n.r: Lena Smit, Rashida Benjamins en Mirika Muller, de initiatiefnemers van het project. Rob Croes

Samen ontwikkelen in Nieuwland Jeugd-Project

24 april 2021 om 12:15 Achtergrond

NIEUWLAND Rashida Benjamins, Mirika Muller en Lena Smit zijn alle drie moeder, wonen in Nieuwland en wilden samen iets betekenen voor de jeugd. Daarom zijn zij in de wijk een project gestart: Nieuwland Jeugd.

Rashida: ,,Zij zijn onze toekomst, daarom moeten we in hen investeren.” Mirika: ,,Het is een mooi programma, ik ben blij dat er weer wat voor jongeren in de wijk is.” Op dit moment draait er al één groep, op zondag in de wijkboerderij van Nieuwland. Er is extra subsidie aangevraagd om een tweede groep te kunnen starten op woensdagmiddag.

NAAR DE MIDDELBARE SCHOOL Het project bij Nieuwland Jeugd is voor drie jaar. Rashida: ,,We beginnen met jeugd van elf jaar, dan zit je meestal in groep acht. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat de groep jongeren drie jaar bij elkaar blijven. In die tijd ontwikkelen ze zich samen en kunnen ze vriendschappen met elkaar opbouwen, misschien wel levenslang.” Daarnaast willen de initiatiefnemers dat de jongeren, vóór ze naar de middelbare school gaan, met elkaar een basis opbouwen, zodat ze met elkaar nieuwe stappen kunnen delen.

Zo voorkom je dat ze tussen wal en schip vallen, jongeren zijn tenslotte vol in ontwikkeling

,,Naar de middelbare gaan is best een grote stap. Wij willen in het groepje een veilig thuis bieden waar ze weten op wie en wat ze kunnen terugvallen. Zo voorkom je dat ze tussen wal en schip vallen, jongeren zijn tenslotte vol in ontwikkeling.”

ACTIVITEITEN VERZINNEN In een groep kom je wekelijks bij elkaar om verhalen van leeftijdsgenoten over de hele wereld te bespreken. Rashida: ,,Het gaat over allerlei onderwerpen. Denk aan wat je later wilt worden, of je familie. Verder gaat het ook over meer aandacht voor elkaar en brainstormen wat je samen voor de wijk kan doen.”

Rashida: ,,Laatst gingen we muziek maken en cakejes bakken voor ouderen. Een andere groep organiseerde een spelletjesmiddag voor kinderen. Ze mogen zelf verzinnen wat meerwaarde heeft in Nieuwland. De activiteit moeten natuurlijk wel haalbaar zijn. Stel ze willen een excursie naar Zeeland, dan gaan we wel vragen stellen: hoe ga je dat doen dan? Ondertussen zijn er ook activiteiten om de groep te binden. Zo was er afgelopen najaar bijvoorbeeld een Halloween feest en maakten ze sinterklaassurprises voor elkaar.”

UNIVERSEEL PROGRAMMA De groepen werken met een open programma, dat wereldwijd zijn waarde heeft bewezen. Een van de kinderen schreef, ‘het is fijn om bij de jeugdgroep te zijn, want je er kan er namelijk gezellig samen wat leren en soms zitten we ook leuke activiteiten te doen, dat is super!’

STABIEL EN ZELFVERZEKERD Vrijwilliger Ruben, bijna twintig, vult aan: ,,Wat ik leuk vind aan de jeugdgroep is dat ik kan bijdragen aan de volgende generatie, zodat zij kunnen leren stabiel en zelfverzekerd door het leven te gaan, en hun dromen kunnen realiseren! Ik geloof dat ons leven niet om onszelf gaat, maar om alle mensen die wij hebben geholpen in ons leven. De jeugdgroep is een geweldige manier om te helpen!” Beide groepen hebben nog ruimte om te groeien.

Door Wen Xin van der Linden en Afke van der Zwaard

Dit artikel wordt aangeboden door de Communicatiewerkgroep Nieuwland.
nieuwlandsnieuws@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie