Op de fiets naar lokale Groningse cultuur.
Op de fiets naar lokale Groningse cultuur. Klaas Kok
Ondernemer in beeld

Fietsen over het Hoogeland; ‘Coronaproof vakantievieren’

25 april 2021 om 13:00 Zakelijk

STEDUM Fietsen over hoge landen rondom Amersfoort is prachtig maar waarom zou je dan niet eens een keer het Hoogeland van Groningen opzoeken. Het 3-daagse fietsarrangement Sterren op het Hoogeland omvat ook nog eens bezoeken aan de prachtige Bartholomeuskerk, een bezoek aan Henk Helmantel en tal van andere onderbrekingen.

Sterren op het Hoogeland is een sympathieke, kleinschalige fietsroute langs Groninger wierdedorpen en herenboerderijen. Onderweg zijn er tussenstops voor lunches en bezoeken aan lokale bezienswaardigheden. Overnachten, dineren en ontbijten gebeurt in karakteristieke b&b’s.
Het arrangement is een initiatief van Stichting Ruige Route Hogeland. Aalf Aalfs is promotor. Niet verwonderlijk want hij houdt ongelooflijk van het lokale leven in Noordoost-Groningen. „De fietsroute is een uniek volledig verzorgd arrangement. Ooit ontstaan uit een heel actieve tocht en inmiddels uitgegroeid tot een fijn fietsweekeinde. We ontvangen van veel deelnemers zeer positieve reacties.” Vorig jaar verdubbelde het aantal deelnemers in vergelijking met voorgaande jaren. „Maar dat mensen het geweldig vinden dat is gewoon leuk om van anderen te horen”, vertelt Aalfs vriendelijk. Zelf draagt hij ook een bij aan het arrangement want op zaterdag verzorgt hij met zijn trekharmonica een muzikale onderbreking.

GOUDEN RAND De golden raand van Stad Groningen is een geliefde inspiratiebron voor kunstenaars. De wuivende granen en middeleeuwse borgen in een van de oudste cultuurlandschappen van Europa spreken tot de verbeelding van menig kunstenaar. Vier kunstenaars laten hun werk zien tijdens de fietsroute.

Aalfs, zelf een goed verteller van de Groningse cultuur, zegt: „Henk Helmantel behoort in zijn genre tot de top van de wereld. Zijn museum zit in de pastorieboerderij waar hij ook woont. Bezoekers kunnen hem dus ook persoonlijk tegen het lijf lopen.”
Verder maken de fietsers kennis met autonoom schilderes Francine Schrikkema uit Huizinge, beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden en keramiekbouwer Jan Mulder uit Onderdendam.

De tocht begint op vrijdag met koffie en Groninger koek

Gemiddeld leggen de deelnemers zo’n 30 kilometer per dag af. De tocht begint vrijdags met koffie en Groninger koek. Erna volgt een rondleiding in de prachtige romano-gotische Bartholomeuskerk in Stedum en eindigt zondag op het Station van Bedum. De route gaat over rustieke landweggetjes en slingerende schelpenpaden aan de hand van een kaart en routebeschrijving. Deelnemers krijgen een mp3-speler mee met verhalen, anekdotes en muziek.

Bagagevervoer en huur van een standaard fiets zijn inbegrepen in de reissom van 269 euro.
Aalfs nodigt geïnteresseerden van harte uit om langs te komen: „Het succes van het arrangement is groot. Toch blijft het heerlijk rustig. Dat nodigt uit om vaker te boeken. Eén deelneemster is inmiddels drie keer teruggekomen.”

Door Arnoud J Spaaij

Stichting Ruige Route Hogeland
06 - 10 70 66 68
www.sterrenophethoogeland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie