Monnik, Wudstik en Ellen ten Damme onder: Vincent Bijlo en Konrad Koselleck.
Monnik, Wudstik en Ellen ten Damme onder: Vincent Bijlo en Konrad Koselleck. Gemeente Amersfoort

Speciaal programma staat stil bij ruim 75 jaar vrijheid

22 april 2021 om 14:30 Historie

AMERSFOORT Ook dit jaar staan Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen stil bij ruim 75 jaar vrijheid, met een speciaal programma voor de week van 3 tot en met 9 mei.

Het Theatercollege Amersfoort ’40-’45 is een video-installatie; een documentaire, waarin verteller Hans Goedkoop geïnteresseerden maandag 3 mei meeneemt naar Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog. Nagespeelde scenes wisselen af met uniek archiefmateriaal. Amersfoort ’40-‘45 is een productie van het Medialab van Bibliotheek Eemland in samenwerking met Archief Eemland. De documentaire is gratis te bekijken vanaf maandag 3 mei 20.00 uur via www.amersfoort4045.nl.

BLOEMLEGGING Op 3 mei plaatsen vrijwilligers van onder meer de Stichting Sovjet Ereveld bloemen op het Sovjet Ereveld en de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.

De Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort zorgt op 4 mei voor een witte anjer bij alle 412 herdenkingsstenen in de stad. Vrijwilligers doen dit als laatste eer aan de ruim 400 vermoorde joodse Amersfoorters en verzetsstrijders, en ook als troost en blijk van medeleven aan de familie en betrokkenen. Meer op www.herdenkingsstenenamersfoort.nl.

HERDENKINGEN Op dinsdag 4 mei vinden in besloten kring herdenkingen plaats bij oorlogsmonumenten op de Leusderheide, in Rustenburg, op Rusthof en in Hoogland.

STILLE TOCHT Op dinsdag 4 mei lopen burgemeester Bouwmeester en locoburgemeester Stegeman samen met jongeren uit twee schoolklassen uit Leusden en Amersfoort de Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar Rusthof. In verband met de coronamaatregelen kan publiek zich niet aansluiten bij de tocht.

HERDENKINGSCONERT XAVERIUSKERK Het Amersfoorts Jeugd Orkest verzorgt op 4 mei het jaarlijkse herdenkingsconcert in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Vanwege corona wordt het concert dit jaar vooraf opgenomen en op een later moment o.a. via www.herdenken.tv aangeboden.

BORDJE VRIJHEID Bordje Vrijheid – een maaltijd met een verhaal - van Stichting de Bühne op woensdag 5 mei. Amersfoorters worden uitgedaagd hun culinaire kunsten te tonen en de smaken van vrijheid te bespreken.
Iedereen die zich heeft aangemeld kookt voor één uitgenodigde tafelgenoot en ontvangt een Bordje Vrijheid-tafeldektas. Het project wordt volledig binnen de geldende coronamaatregelen georganiseerd. Er blijft genoeg ruimte over om er te zijn voor een ander en vrijheidsverhalen te delen.
Meer weten of aanmelden: www.bordjevrijheid.nl.

CONCERT GELUID VAN VRIJHEID Op vrijdag 7 mei 1945 is Amersfoort bevrijd. Dit vieren we met een optreden in het Openluchttheater in Birkhoven. Onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band neemt Vincent Bijlo iedereen mee naar het Amersfoort van 1945. Met muzikale bijdragen van: Ellen ten Damme, Wudstik en Monnik (foto). Het concert begint om 19.45 uur en is via een livestream gratis vanuit huis te volgen.

HERDENKING SOVJET EREVELD Op 9 mei om 11.00 uur vindt een kranslegging plaats op het Sovjet Ereveld in aanwezigheid van onder anderen. ambassadeurs van voormalige Sovjetrepublieken en de burgemeesters van Leusden en Amersfoort.

Op de webpagina www.amersfoort.nl/vieren-herdenken staat de meeste actuele informatie. Het hele programma wordt aangeboden volgens de actueel geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie