B&B Vita Nova biedt bootcabines in een karakteristiek voormalig vrachtschip.
B&B Vita Nova biedt bootcabines in een karakteristiek voormalig vrachtschip. Eigen foto

Amersfoort wil 2,40 euro toeristenbelasting per persoon per nacht gaan heffen

21 april 2021 om 12:43 Economie

AMERSFOORT Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad de Verordening Toeristenbelasting vast te stellen. Het voorgestelde tarief is 2,40 euro per persoon per nacht. De raad bespreekt het op dinsdag 11 mei in De Ronde en neemt twee weken later een besluit.

Eind vorig jaar, met het vaststellen van de begroting, besloot de gemeenteraad om per 1 juli dit jaar toeristenbelasting te gaan heffen. Dit moet jaarlijks 600.000 euro aan inkomsten opleveren. De voorgestelde belastingplicht geldt voor aanbieders van overnachtingsaccommodaties.

Het heffen van toeristenbelasting gebeurt al in 86 procent van de gemeenten, meldt het college. ,,De heffing ontstond vanuit de gedachte om toeristen mee te laten betalen aan de voorzieningen en het onderhoud van de stad. De belasting wordt geïnd via eigenaren van hotels, pensions, bed and breakfasts en particulieren die bijvoorbeeld via AirBnB overnachtingen aanbieden. Zij berekenen dit tarief veelal door aan hun gasten.”

Daarnaast is het de bedoeling dat deze aanbieders aan het eind van het jaar met een aangiftebiljet het aantal overnachtingen doorgeven aan de gemeente, zodat die bijvoorbeeld in 2022 over kalenderjaar 2021 een realistische aanslag kan sturen. Hiervoor moeten de aanbieders een overnachtingenregister bijhouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie