Prikkelarme rustmomenten en wandelingen dragen bij aan herstel na een COVID-19 besmetting.
Prikkelarme rustmomenten en wandelingen dragen bij aan herstel na een COVID-19 besmetting. Meander MC

Hoe word ik fit na Covid?

21 april 2021 om 10:17 Gezondheid-MeanderMC

Een deel van de mensen die corona heeft gehad, houdt langdurig klachten zoals vermoeidheid, concentratie- en geheugenverlies, kortademigheid en hoofdpijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een derde van de coronapatiënten na zes maanden nog geestelijke of neurologische klachten heeft en dat, naast de lichamelijke fitheid, ook de hersenen beïnvloed worden door het coronavirus. Veel mensen ervaren klachten vergelijkbaar met mensen die een ernstige hersenschudding hebben gehad. Daarom is het van belang om, naast het lichaam, ook de hersenen het nodige herstel te geven. De afdelingen Fysiotherapie, Revalidatie Geneeskunde en Sport Geneeskunde van Meander Medisch Centrum hebben een programma opgezet om medewerkers en patiënten met langdurige covidklachten te begeleiden in hun herstel na corona en hebben een aantal tips.

Rust en regelmaat
Frank van Herpen, medewerker fysiotherapie in Meander vertelt: “De vermoeidheid die door de ex-coronapatiënten wordt ervaren, is een combinatie van een verminderde lichamelijke fitheid en die van hersenvermoeidheid. Door het lichaam en de hersenen de juiste mate van belasting en rust te geven, kan men weer terugkomen naar het oude niveau van functioneren. Daarbij is het belangrijk om niet te veel activiteiten op een dag te plannen en een vast dag- en weekritme aan te houden. Plan voldoende prikkelarme rustmomenten in, zonder tv of mobiel, en wacht niet tot de vermoeidheid toeslaat, maar probeer deze juist voor te zijn. Houd er hierbij rekening mee dat de vermoeidheid pas later ervaren wordt. Juist door in het begin van je herstel jezelf in acht te nemen met veel rustmomenten, herstel je uiteindelijk sneller.”

Opbouw spiermassa en conditie
Daarnaast is het belangrijk om de lichamelijke conditie weer langzaam op te bouwen. Sportarts Karin van der Ende adviseert: “Begin met activiteiten met een lage intensiteit, zoals rustig een stukje wandelen. Het ziek zijn leidt vaak tot verlies van spiermassa. Eiwitrijke voeding helpt bij de opbouw van de spiermassa en de conditie. Hoe meer klachten van de hersenen meespelen, hoe voorzichtiger men met intensievere activiteiten moet zijn. Soms is het beter om die nog even uit te stellen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie