Afbeelding
Mike Bink fotografie

Demissionair minister-president Mark Rutte opent vandaag museum Kamp Amersfoort

19 april 2021 om 09:49 Historie

AMERSFOORT Op maandag 19 april start om 14.15 uur een virtuele herdenking, gewijd aan de overdracht van het Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis in 1945. Tijdens het programma wordt live overgeschakeld voor de ingebruikname van het nieuwe ondergrondse museum door demissionair minister-president Mark Rutte en oud-gevangene Arie van Houwelingen (97 jaar). De minister-president zal ook een speech houden.

Het heringerichte terrein en het nieuwe ondergrondse museum van 1100 vierkante meter zijn integraal ontwikkeld door Inbo (architecten), Juurlink + Geluk (landschap) en Tinker Imagineers (museuminrichting). 

Het bevat onder andere een permanente tentoonstelling, de wisseltentoonstelling ‘Voor het vuurpeloton’, een virtual reality voor groepen (apart te boeken) en een bezinningsruimte. In het museum wordt het verhaal van Kamp Amersfoort verteld aan de hand van tien biografieën, een fotowand met gevangenen, objecten en nog veel meer. 

GEVANGENEN In Kamp Amersfoort hebben 47.000 mensen gevangen gezeten. Het betrof een zeer diverse populatie, zoals verzetsstrijders, Joden, communisten, (vermeende) criminelen, Jehova’s Getuigen, Amerikaanse staatsburgers, Sovjet-krijgsgevangenen en mannen die als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie werden ingezet. 

In Kamp Amersfoort heerste een streng regime van honger, dwangarbeid en mishandeling. In totaal zijn 650 mannen omgekomen, waarvan er 383 rond het kamp zijn geëxecuteerd.

De herdenking is vanaf 14.00 uur te volgen via www.kampamersfoort.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie