De wijkagenten in Amersfoort Noord.
De wijkagenten in Amersfoort Noord. Bianca Van der Linden-Snel

De wijkagenten in Noord

21 mei 2018 om 07:09 lokaal

AMERSFOORT NOORD Iedere wijk in Amersfoort heeft één of meerdere wijkagenten. Als voorportaal van de organisatie zijn zij het aanspreekpunt voor de burgers met als doel de wijk veilig en leefbaar te houden. Tonny Poelman en Simeon van Dam zijn de wijkagenten van Schothorst, Arie Spruijt van Hoogland en Eric Broere werkt samen met Marinus ten Voorde en Simone Traas in Vathorst en Hooglanderveen. In Kattenbroek zijn de wijkagenten Willem Blok en Vincent Hagen en Mohamed Kamouni is de wijkagent van Zielhorst. In Nieuwland werken Jan-Willem Veldhoen en Robbert de Hooge, die onlangs is gestart in Nieuwland.

Bianca van der Linden-Snel

Op de Nieuwe Hof is er een tijdelijke pop-up store geopend. De wijkagenten worden steeds zichtbaarder. Via Facebook, Twitter, Instagram of via de appgroepen verspreiden ze geregeld interessante informatie. De agenten hebben een verbindende factor tussen bedrijven, burgers, verschillende instanties waar indebuurt033 en de buurt- en jongerenwerkers een belangrijke spil vormen. Door aanspreekbaar en zichtbaar te zijn worden drempels verlaagd en zijn er kortere lijntjes wat uiteindelijk zorgt voor een betere samenwerking.

SAMENWERKEN ,,De sociale cohesie is erg belangrijk daarin spelen buurtinitiatieven een belangrijke verbindende rol. De burgers zijn de ogen en oren van de wijk. Een groot deel van de meldingen verloopt namelijk via deze oplettende burger. Alerte wijkbewoners zijn hard nodig", zegt Broere. ,,Zij kennen hun wijk het beste. Een slecht onderbuikgevoel klopt soms gewoon. Deze meldingen zijn zo waardevol. Door samen te werken kunnen we meer boeven vangen. Het is erg jammer dat een onderzoek soms gewoonweg moet stoppen omdat er geen verdere opsporingsindicaties zijn. Daarom zijn camerabeelden of gemaakte foto's zo belangrijk", vult Poelman aan.

MELDINGEN,,Via 0900-8844, via politie.nl of op het bureau kunnen meldingen worden gedaan waarna ze op de juiste plek terecht komen. Bij spoed altijd 112 bellen. Bij loszittende tegels, zwerfafval, hondenpoep of hangjeugd kan er worden gebeld met de gemeente. De buitenbeter app is hierbij erg handig. Je maakt een foto van de situatie en geeft de melding heel eenvoudig door" zegt Traas.

Iedere wijkagent communiceert op een andere wijze, de één zit in de wijk appgroep, de ander deelt informatie via Twitter of Facebook. Doordat informatie snel doorkomt volgt er een snelle interactie. ,,Dat heeft al meerdere malen tot een goed resultaat geleid . Als pilot geef ik nu veiligheidsrapportages af aan de buurt app beheerders. Dit zijn de wijkcijfers van de woning-, auto-inbraken en de fietsendiefstallen. Deze cijfers zijn niet hoger dan vroeger, ze scheppen juist duidelijkheid. Daarnaast geven wij veel preventietips. Geef je buren bijvoorbeeld een sleutel en meld ze wanneer je op vakantie gaat. Zo kunnen we samen de veiligheid en leefbaarheid in de wijken beter waarborgen" zo sluit de Hooge af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie