Hendrik-Jan Rinkel en Inge Verschuur werken vaak samen.
Hendrik-Jan Rinkel en Inge Verschuur werken vaak samen. Arnoud J Spaaij
Ondernemer in beeld

‘Blijf vooral met elkaar in gesprek’

26 maart 2021 om 13:15 Zakelijk

AMERSFOORT Al sinds 2012 werkt Inge Verschuur samen met Succesmakelaars in Leusden. Inge raakte zelf in een scheiding die niet bepaald vlotjes verliep, maar putte daar kracht en motivatie uit om anderen te helpen. Nadat ze aanvankelijk startte in een franchise onderneming vond ze als zelfstandige een betere manier om samen te werken met Succesmakelaars.

Inmiddels werkt Inge in Midden-Nederland vanuit meerdere locaties. „Meestal werk ik in deze omgeving vanuit het kantoor van Succesmakelaars,” vertelt ze in het kantoor in Leusden, „maar voor andere klanten ook vanuit Bussum. Om snel duidelijkheid voor de klant te krijgen, probeer ik in een vroeg stadium een ffp-er (financieel planner - redactie) aan tafel te krijgen. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend, want ervaring leert dat financieel en fiscaal advies echt nodig is, vooraan in het proces van uit elkaar gaan. Daarom werk ik graag samen met Hendrik-Jan Rinkel van Succesmakelaars. Natuurlijk is het uitgangspunt dat je goed uit elkaar moet gaan bij een scheiding om alles met goede en werkbare afspraken te regelen. Daarin kan ik eigenlijk altijd een goede rol spelen. Maar het kan maar beter vooraf bekend zijn wat er financieel wel en niet kan. Het gebeurt maar al te vaak dat een bank zegt als je je in een scheidingssituatie bevindt ‘Kom maar terug met een convenant’ en geloof me, zes op de tien convenanten zijn niet uitvoerbaar bij geldverstrekkers. Daarom is financieel advies al vanaf het begin nodig.”

GEVEN EN NEMEN Hoewel het mediationtraject meestal samen loopt met de verkoop en of aankoop van een woning, werken Succesmakelaars en goeduitelkaargaan.nl onafhankelijk van elkaar. „Hendrik-Jan adviseert buiten mijn begeleiding om. Hij zorgt dat je echt maatwerkadvies krijgt. Dat kan voor een van beide partners en ook voor beiden,” aldus Inge.

In een win-winsituatie geef je wat en krijg je wat. Daar ligt eigenlijk altijd de oplossing

„Mijn werk als mediator voegt vooral toe dat je als partners er graag allebei, en ook vooral voor de kinderen, uit wilt komen. Natuurlijk leeft er een gevoel dat je beiden een ander belang hebt. In een scheiding moet er voor wonen, financiën en de kinderen een invulling komen. Vaak is dat een proces van geven en nemen. Ik zeg dan, ‘Je moet allebei wat inleveren, hoe je ook verder gaat’, ‘Waarom?’ vragen mensen me dan. In een win-winsituatie geef je wat en krijg je wat. Daar ligt eigenlijk altijd de oplossing.”

Partners komen uit een tijd dat het wel goed ging samen. Als ze bij Inge of Succesmakelaars komen tijdens hun scheiding, is er vanzelfsprekend wrijving tussen hen. Inge: „Natuurlijk, dat proces begint met vertrouwen geven. Vertrouwen in mijn begeleiding, maar ook in elkaars intentie om er samen uit te komen.”

OVERKOMT MIJ NIET Vooral bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, zoekt Inge naar wat voor beide ouders werkt in de toekomst. „Kinderen hebben recht op de liefde, opvoeding en verzorging van beide ouders. Daarom moeten afspraken ook voor beide ouders werken. Dat geldt voor jonge ouders maar ook voor oudere stellen, hoor. Natuurlijk is uit elkaar gaan met jonge kinderen gecompliceerd, maar ook bij tieners is een goede verstandhouding onderling van groot belang voor de toekomst.”

Het proces van uit elkaar gaan duurt gemiddeld zo’n drie maanden. „Negentig procent van de mediations slaagt. En die tien procent is, omdat een stel ervoor kiest weer samen verder te gaan of omdat een van de partners uit het proces stapt. Dat kan. Ik ben mediator, maar ook coach dus soms stappen stellen over op relatiemediation. In die rol moet ik vaak normaliseren, want veel mensen denken ‘Dit overkomt mij niet’, terwijl sommige gebeurtenissen en emoties er nou eenmaal bij horen. Denk aan boosheid en verdriet, die horen bij uit elkaar gaan.”

Een vechtscheiding gun je echt niemand

Inge is elke dag bezig mensen te verbinden. Ze haalt er voldoening uit. „Een vechtscheiding gun je echt niemand. Dus gun jezelf dat je je laat begeleiden in het proces en dwing geen beslissingen af. En vooral,” besluit Inge, „blijf met elkaar in gesprek.”


Inge Verschuur                                                               
MfN Register mediator
Hamersveldseweg 72
3833 GS Leusden
Tel. 06-19848086
www.goeduitelkaargaan.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie