Jos Dölle houdt een redressiehelm vast, gemaakt met een 3D-printer.
Jos Dölle houdt een redressiehelm vast, gemaakt met een 3D-printer. Hanna de Groot
Ondernemer in beeld

Orthopedische hulpmiddelen: ambachtelijk werk met technieken van nu

25 maart 2021 om 10:17 Zakelijk

AMERSFOORT Al bijna twintig jaar is hij orthopedisch instrumentenmaker. Jos Dölle vertelt over zijn Atelier D’Orthopedie, gevestigd in Schothorst.

Hanna de Groot

,,Hier in onze werkplaats in Amersfoort maken wij allerlei orthopedische hulpmiddelen zoals beenprothesen, (hand)spalken, enkel- en voetorthesen, redressiehelmen, heupspreiders en steunzolen. Doordeweeks zijn wij, naast in ons atelier, te vinden in ziekenhuizen in heel Nederland. We nemen dan plaats naast chirurgen en specialisten, waardoor we gelijk hulpmiddelen kunnen aanmeten bij patiënten. Mensen kunnen echter ook zonder doorverwijzing bij ons naar binnen lopen. Wij zijn altijd beschikbaar voor een gesprek waarin we vrijblijvend advies geven bij onder meer rug-, knie-, of voetklachten. De fysiotherapeut is vaak het eerste waar mensen aan denken, maar de hulpmiddelen die wij maken kunnen tevens een goede, of soms zelfs een permanentere oplossing zijn’’, aldus Dölle.

AMBACHTELIJK Orthopedische instrumentmakers zijn dun gezaaid in Nederland. Dölle en zijn vrouw Corien Perrier zijn het allebei en hebben elkaar dan ook ontmoet via hun werk. ,,We hebben samen bij een Amersfoortse instrumentmakerij gewerkt en het later overgenomen. In 2015 besloten we ons eigen bedrijf te beginnen: Atelier D’Orthopedie. Samen met ons team maken we met veel aandacht en zorg orthopedische hulpmiddelen. Dat doen we ambachtelijk met de hand, hoewel we de laatste jaren steeds meer met onze 3D-printer werken; een prachtige ontwikkeling in ons vak.”

,,Een mooi voorbeeld is de nieuwe handspalk die we hebben ontworpen. Normaal worden handspalken gemaakt met een klittenbandsluiting, maar wij hebben een elastiekje als sluiting ontwikkeld. Deze soort kan veel beter tegen vuil en water, wat onder andere voor zorgmedewerkers een echte uitkomst is. Ook kunnen we voor klanten die graag hardlopen nu een lichtgewicht steunzool creëren, perfect voor in de hardloopschoenen van tegenwoordig.’’

VRIJHEID Ondanks dat het atelier steeds meer computergericht werkt, blijft creativiteit het belangrijkste goed. Dölle: ,,Zo heeft mijn vrouw de kunstacademie gevolgd voordat ze dit vak inrolde. Als instrumentenmaker moet je twee rechterhanden hebben en anatomisch onderlegd zijn. Het is de kunst om voor alles iets te kunnen maken en daarbij te letten op functionaliteit en uiterlijk. De basis van vroeger gebruiken we nog steeds voor onze instrumenten. Maar de technieken die we gebruiken zijn modern en geavanceerd, daar lopen we in Nederland mee voorop. Ons doel is daarbij om mensen een stukje vrijheid terug te geven: dat ze weer kunnen en durven te bewegen!’’

Atelier D’Orthopedie
www.orthopedieatelier.nl
info@orthopedieatelier.nl
tel. 033-4795528

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie