Afbeelding
Jeroen van der Veer

Twee stembureaus rapporteren ongereldheden, maar ‘Viruswaarheid niet betrokken’

23 maart 2021 om 14:43 Politiek

AMERSFOORT Waar burgemeester Lucas Bolsius eerder aangaf dat de verkiezingen in Amersfoort goed en vreedzaam verliep, blijken er bij twee stembureaus toch ongeregeldheden te zijn geweest. Dat blijkt uit de processen verbaal (pdf) die de stemlokalen indienden bij de gemeenten. Zo zouden kiezers zich onder andere geïntimideerd voelen door een opstootje bij de Parkschool. 

door Jeroen van der Veer

In de rapportage na afloop van het stemmen staat te lezen dat er bij de Adventkerk en bij de Parkschool problemen zijn geweest: ,,Om 18.40 uur weigerden zeven kiezers bij de Adventkerk een mondkapje te dragen wegens ‘gewetensbezwaren’. We hebben hen op de voorwaarden en opties gewezen en begeleid naar de uitgang. Men heeft geen stembiljet gekregen. Het was een gecoördineerde actie van deze groep Viruswaarheid.”

,,Deze zeven kiezers zijn niet van Viruswaarheid”, spreekt Bianca Wagt echter tegen. ,,Van een ‘gecoördineerde actie’ was dan ook zeker geen sprake. Als dat al zo was, was ik daar zeker van op de hoogte geweest als oprichtster en aanvoerster van Viruswaarheid Midden-Nederland.”

PARKSCHOOL Ook het stembureau de Parkschool rapporteert dat de groep Viruswaarheid zich liet zien: ,,Diverse mensen wilden zonder mondkapje en handen besmetten deelnemen. Twee mensen met verklaring van arts zijn door de politie gefiatteerd en toegelaten tot de stemming. Diverse kiezers voelden zich geïntimideerd door opstootje (Viruswaarheid).”

,,Ook dit was geen vooropgezet plan van Viruswaarheid”, benadrukt Wagt. ,,Maar ging ik op persoonlijke titel stemmen. De politie kwam nadat ík telefonisch contact met hen had opgenomen om op te komen voor mijn stemrecht, en omdat de medewerker van het stembureau mij en nog anderen daarin belette. Mijn medische verklaring werd aan de kant gelegd en de medewerker weigerde deze te bekijken. De desbetreffende medewerker van het stembureau belde de handhaving om hen te laten beoordelen of ik mocht stemmen zonder mondkap, maar omdat zij de wet hieromtrent niet kenden en ik er daarom ook met hen niet uitkwam, heb ik persoonlijk de politie gebeld, die uiteindelijk besloot dat ik binnen zonder mondkap alsnog mijn stem kon uitbrengen.”

De mondkapjesplicht voor publieke binnenruimten geldt niet als een individu zelf een verklaring uitprint op de Rijksoverheidwebsite en kan aantonen onder deze vrijstelling te vallen. Dit kan bijvoorbeeld door het tonen van een medische verklaring. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie