Afbeelding
Pixabay
Column

Ik zie de zon!

15 maart 2021 om 07:34 Column Columns Bianca van der Linden-Snel

Ik houd me al een jaar aan alle regels, maar ook ik merk dat ik het steeds lastiger vind en steeds vaker het waarom bediscussieer. Waarom dit wel, waarom dat niet? Ik wil zeker geen corona en wil mij, zeker voor mijn omgeving, echt aan alles houden om dat tegen te gaan. Ik vind het echter dubbel en wil het daarom zo graag snappen. Gewoon voor die slechte momenten, gewoon om de moed er beter in te houden.

Hoe lang moet mijn broer nog wachten op een vaccin?

Mijn broer is 40 jaar, zit al een jaar alleen thuis, hij kan niet werken omdat hij een longziekte heeft. Hij behoort bij een grote groep jonge mensen met een verhoogd risico, een groep die te weinig wordt benoemd.

Waarom lopen we elkaar omver in de drogist maar kunnen we niet op veilige afstand buiten op het terras zitten?

Waarom mag je maar met twee mensen in een winkel 10 minuten op afspraak lopen, terwijl de kapster wel dagelijks veel mensen binnen de 1,5 meter ontvangt?

Begrijp me goed……ik ben superblij dat mijn haar weer goed zit! Dat winkelen op afspraak, dat heb ik trouwens ook gedaan. Bijzondere ervaring die ik, hopelijk, maar eens in mijn leven hoef mee te maken. Met een kookwekker in mijn winkelmandje liep ik in de Hema. Gestrest liep ik met een lijstje rond en haastte ik me van de onderbroeken richting de rookworst. Zó niet-relaxed. Het is hoopvol, maar gelijktijdig triest en door de kookwekker ook wel historisch en lachwekkend.

Het is hoopvol, maar gelijktijdig triest en door de kookwekker ook wel historisch en lachwekkend

Waarom zit de hele klas thuis dagenlang in quarantaine als er één kindje besmet blijkt terwijl de rest geen klachten heeft en het totaal onduidelijk is of iemand anders besmet is geraakt?

Waarom mag ik nog steeds het schoolplein niet op en moet ik alleen daar, buiten!, een mondkapje op terwijl ik op grote afstand van iedereen sta?

Waarom weten we na een jaar nog niet zeker of er buiten nu wel of (bijna) geen besmettingen plaatsvinden?

Wanneer mag ik de EHBO cursus (live) gaan volgen die eigenlijk vorig jaar april zou starten?

We zoeken naar een einde. Ik vind het onmenselijk om te zien dat mensen in angst leven. Dat opa en oma al een jaar in grote bochten om mij en mijn kinderen heen bewegen. Ik vind het ingewikkeld dat ik al een jaar word gezien als potentieel besmettingsbron. De regels zijn na deze lange tijd steeds moeilijker vol te houden. Alleen al de regel van één bezoek zorgt voor moeilijke familiekwesties. Moet ik nu alleen opa binnenlaten en oma buitenlaten of andersom? Wij, als samengesteld gezin met zes zonen, inmiddels met aanhang, kunnen elkaar al een hele tijd niet meer (samen) zien. Vreemd bijkomend corona dilemma, knuffel je nu wel of niet je eigen (uitwonende) kind? Ik zie steeds meer mensen die de regels niet (meer) volhouden. De gevolgen, op vele vlakken, zijn niet meer te overzien.

Hoe lang houden de ondernemers het nog vol?

Een jaar corona hakt erin, lichamelijk, geestelijk en zeker financieel, het pensioenpotje van vele ondernemers is opgegeten. Ik zie ZZP’ers om mij heen die al heel lang geen inkomen meer hebben en weet dat een horecaondernemer zijn eigen huur niet meer kon betalen. Hij is uit pure wanhoop bij iemand anders ingetrokken.

Toch zie ik ook kleine sprankjes hoop. Een vriendin stuurde mij foto’s van het ‘test’ feest in de Ziggo Dome. Ze omarmde iedereen! Zelfs de mensen die ze nog nooit eerder had gezien. Die avond bleek iedereen elkaars beste vriend. Het voelde als een euforische verlossing, een betere vorm van saamhorigheid bestaat er niet. Zwaar jaloers.

Ik mag weer dubbelen met tennis, de studenten kunnen straks weer één keer per week naar college, mogelijk gaan de terrassen straks open? Echt?!

Ik zie een stralende zon die ons opwacht aan het eind van deze lange donkere tunnel.

Bianca van der Linden-Snel.


BDU Media

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie