Film De Oost
Film De Oost Milan van Dril

Online Indische editie Books on Tour met Ellen Deckwitz in Rietveldpaviljoen

11 maart 2021 om 14:21 Lokaal Deel je nieuws

De online Indische avond van Books on Tour op donderdag 25 maart om 20.00 uur is onderdeel van de expositie IMPACT - photos that matter. Het literair-culturele programma staat die avond in het teken van Nederlands-Indië. In het Rietveldpaviljoen geven de auteurs Ellen Deckwitz en Diederik Samwel een online presentatie over hun recente boeken. Daarnaast vertelt filmmaker Jazzy Taihuttu over de speelfilm De Oost die in april in première gaat. Het programma wordt gepresenteerd door Adriaan van Es en is te volgen via een live stream.

Dichter, columnist en performer Ellen Deckwitz behoort tot de derde generatie Nederlanders met Indische roots en kreeg vooral van haar grootmoeder verhalen te horen over het leven in de vroegere kolonie. Met name over de periode voor en tijdens de oorlog. Die verhalen vormden de basis voor haar veelgeprezen boek Hogere Natuurkunde. Deels in poëzie, deels in proza ontrafelt Deckwitz haar familiegeschiedenis en de bijbehorende trauma’s. Daarmee doorbreekt ze de vaak hardnekkige zwijgcultuur binnen Indische families.

Filmmaker Jazzy Taihuttu gaat in haar inleiding op 25 maart in op de achtergronden en de totstandkoming van de speelfilm De Oost die werd geregisseerd door haar broer Jim Taihuttu. Het is voor het eerst dat scènes uit de film, die naar verwachting eind april in de bioscoop komt, te zien zijn. Taihuttu werkte als regieassistent tijdens de opnames en is verantwoordelijk voor het bijbehorende educatieve traject. Met de andere makers van De Oost hoopt ze eraan bij te dragen het ‘verzwegen hoofdstuk’ uit de geschiedenis bespreekbaar te maken.

Daarnaast geeft Diederik Samwel een presentatie over zijn vorig jaar verschenen boek Tropenvader. De roman is gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader wiens verleden in Nederlands-Indië hem bleef achtervolgen. Hij liet er zelden of nooit iets over los, al helemaal niet over zijn periode in het jongens- en het mannenkamp. Samwel probeert in het boek het dominante en buitenissige gedrag van zijn vader, een succesvolle Amsterdamse advocaat, te doorgronden.

Praktische informatie
Tickets voor de online editie van Books on Tour over Nederlands-Indië op donderdag 25 maart van 20.00 tot 22.00 uur zijn te verkrijgen via www.033fotostad.com/evenementen/ en kosten € 5,00.

Film De Oost
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie