Afbeelding
Rinus van Denderen
Column

Blokje om

25 februari 2021 om 12:15 Column

Is het verstandig om op de warmste 21 februari ooit gemeten een stukkie te gaan fietsen? Ja en nee. We besloten afgelopen zondag een tochtje richting Baarn te maken. Met honderden andere sportievelingen staan we voor het stoplicht op de Bunschoterstraat richting Coelhorsterweg. Bij groen zijn de e-bikers het eerst weg daarna die fanatieke groepjes ongeduldige wielrenners beplakt met reclames en luid commentaar leverend op moeilijk op gang komende senioren. Als laatste steken mevrouw De Keijzer en uw stukkiesschrijver, tevens iets te warm gekleed, op ons gemak over.

Groet Cor Smink van café ‘De Plank’ die buiten recreanten voorziet van drank en spijzen. Af en toe houden we even in want mijn eega heeft maar één versnelling (de lichtste) op haar fiets maar wilde graag mee op deze heerlijke voorjaarsdag. Fietstassen gevuld met flesjes water, bastognekoeken en cupcakes. Onderweg natuurlijk alle bankjes bezet dus stoppen we bij een bunker die nog vrij was op het de Roijpad langs de Eem.

Deze warme dag lokte al veel jongelui naar de waterkant, werd er zelfs door een enkele waaghals gezwommen. Tot onze grote ergernis werden er alweer plastic flesjes, blikjes en etensresten achtergelaten.

Door naar Baarn waar we onderweg de zingende pompbediende Aristakes Jessayan tegenkwamen. Moest effe vertellen dat hij sinds kort weer in Amersfoort woonde en net bij fan, radio- en televisiepresentatrice Tineke de Nooij, op de thee was geweest. Had veel leuke reacties gehad op de foto’s en krantenartikelen over zijn verrassende switch van topmuzikant naar benzinetankvuller voor de AH karretjes. Hij vond het prachtig, stond te glunderen, voelde zich absoluut niet te groot voor dit baantje.

Verder over modderige fietspaden waar een bejaarde man midden op het pad op zijn rollator ging zitten en een hondje, zo’n mormel met uitpuilende ogen en platte snuit, aan mijn broekspijp ging hangen. Onderweg mopperen op voorbijrazende motorrijders en uitsloverige cabriorijders met harde muziek, trui om de nek geknoopt, opgedirkte dame op de bijrijdersstoel. Langs het verlaten terras van restaurant ‘Eemlust’ dat nu hartstikke vol had moeten zitten. Trouwens, de hele horeca heeft zich vast zitten verbijten, moet wanhopig hebben toegezien hoe een topomzet door hun neus is geboord. Langzaam begon het zweet mij uit breken, gingen shawl en handschoenen uit. Door de lange zit ging ‘Kleine Jopie’ opspelen en kreeg uw stukkiesschrijver, géén kilometervreter, behoorlijk zadelpijn.

Triest om lege terrassen bij ‘Concordia’, ‘Kolkrijst’ en ‘De Noot’, in Hoogland te zien. Wat kon ik de noodkreet in de krant van kroegbazen Walrick Halewijn en Tobias Bosman begrijpen want het water staat ze zo langzamerhand tot aan de lippen. Thuis drinken we een rosétje en een Tripel Karmeliet maar wat hadden we deze drankjes graag op een van de gezellige terrasjes in de binnenstad gedronken!


Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie