Afbeelding
Rinus van Denderen
Column

Winter in Amersfoort

17 februari 2021 om 12:15 Column

Eindelijk een beetje echte winter in Amersfoort, wat levert dat dan prachtige winterse tafereeltjes op. Denk even aan schilderijtjes van Anton Pieck, Toon Tieland of gebroeders Schrijver als ik door de binnenstad fiets. De Eemhaven is dichtgevroren. Op de steiger zitten gezinnen met kinderen, paartjes of gewoon toeschouwers met rode wangetjes, dik ingepakt, kunnen niet wachten om het ijs op te gaan. Een uitslover gaat bijna onderuit, kan zich nog net vastpakken aan kunstwerk ‘De Witte Duif’ van Sassiaan Arie Terschegget.

Welkome bijkomstigheid is dat de horeca (to go) massaal wordt bezocht. Warme chocomelk, glühwein, dampende kop erwtensoep, alleen maar vrolijke gezichten, opgewonden kinderen, blije (groot)ouders. Eindelijk tijdelijk ontsnappen aan de saaiheid en eentonigheid van de lockdown. Lekker je hoofd leegmaken, genieten van dit cadeautje van Koning Winter.

Uw stukkiesschrijver, met lange onderbroek van zijn vader, gaat er ook op uit. Eerst een kijkje nemen op de Hof waar die leuke sneeuwhut resoluut moet worden afgebroken terwijl zo’n zelfde iglo in Deventer miljoenen likes scoort en een bezienswaardigheid is geworden. Ga met camera naar de Amersfoortse IJsvereniging (AIJV) om dit schaatsplezier eindelijk, na jaren zonder, op film vast te leggen. Volle bak op zaterdagmorgen. Uw verslaggever moest vroeg onder zijn dekbedje vandaan omdat met de toch al aardig warme zon het schaatsen in de middag wel eens afgelopen kon zijn.

Maandagmorgen begonnen aan mijn stukkie met wollen sokken en pantoffels. Zie buiten de dooi onverbiddelijk toeslaan. Link om als fietser of wandelaar de weg op te gaan want ik zie ze glibberen en met moeite op de been blijven. Mijn veel te lange haar valt regelmatig voor mijn ogen, frummel een gedateerd staartje terwijl mevrouw De Keijzer een hip knotje beter bij me vindt passen. Van de lange oorharen heb ik vlechtjes gedraaid en mijn wenkbrauwen zijn dubbel zo groot gegroeid als die van toenmalig minister-president Ruud Lubbers. Kappers gesloten maar hoe kan het dan toch dat ik veel BN’ers op televisie zie met fraai geknipte koppies. Presentatrice Annechien Steenhuizen, perfect geknipt, minister Hugo de Jonge met een loeistrakke kuif.

In huize De Keijzer staat een grote pan dikke snert op te stijven met veel worst en schouderkarbonade. Tijdens het tikken van deze column komt er een spamberichtje binnen, de vijfde deze week. Eva, Sanne, Anna, Emma en Fleur vinden mij leuk, aantrekkelijk en zien seks met uw stukkiesschrijver, tevens gewild lustobject op leeftijd, wel zitten. Verwijder snel de uitnodigingen en schep in de keuken een kom vol met erwtensoep, eet bruin bolletje met katenspek. Lees tot mijn uitzinnige vreugde dat het eind deze week wel eens plus 15/16 graden (lentegevoel!) zou kunnen worden. Kan de lange onderbroek met grote knopengulp weer snel in de kast tot volgend jaar!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie