Afbeelding
Altis

Atletieksensatie Femke Bol loopt records op souplesse

17 februari 2021 om 10:00 Atletiek

AMERSFOORT (ANP) Elke dag een stokje in haar neus. Femke Bol ondergaat de coronatest zonder morren. ,,Ik mag als één van de weinigen doen wat ik altijd en graag doe, dan heb ik dat er wel voor over’’, zegt de 20-jarige atlete uit Amersfoort, die met rasse schreden de wereldtop bestormt; vorig jaar de snelste van de wereld op de 400 meter horden, deze winter onnavolgbaar op de 400 meter.

Bol verpulverde deze maand het belegen Nederlands record op de 400 meter indoor, dat 23 jaar lang met 51,82 op naam stond van Ester Goossens. Het Amersfoortse supertalent zette het in Wenen op 50,96 en scherpte het kort daarna in Metz aan tot 50,81. Met die tijd bezet ze vooralsnog de derde plaats op de mondiale ranglijst van dit indoorseizoen.

GOEDE BASIS ,,Ik heb deze winter hard getraind, vooral in het trainingskamp in Zuid-Afrika. De 400 meter horden is echt mijn ding, maar de 400 meter is een prachtige afstand om een goede basis te leggen. Ik was heel benieuwd naar wat ik zou kunnen. Het indoorseizoen is kort, je moet het in de paar races die je hebt meteen perfect doen.’’

Bol had progressie verwacht, zeker na haar succesvolle optredens afgelopen buitenseizoen op de 400 meter horden. Ze opende in juli bij een wedstrijd in Papendal maar meteen met een dik Nederlands record (53,79) en won vervolgens alle wedstrijden waar ze aan de start kwam, inclusief de Diamond League van Rome en Stockholm.

(de tekst gaat onder de post verder)

BARRIÈRE ,,Onder de 51 lopen indoor is echt een barrière doorbreken. Ik rekende er wel op dat ik hard zou gaan, maar de tijd verbaasde me", zegt ze over het Nederlands record dat ze in Wenen liep. ,,Hard openen was de opdracht, zeker met het oog op de grote wedstrijden die nog gaan komen en waarin de concurrentie sterker zal zijn. Ik kwam door in de afgesproken 24,30 en ben toen volle bak doorgegaan, ook om dat te oefenen. Helemaal stuk gaan en dan toch een goede tijd lopen is goed voor het zelfvertrouwen. De 400 meter is echt een mentale afstand.’’

Ik kan het in wedstrijden makkelijk opbrengen tot de limiet te gaan, want in de trainingen ga ik duizend keer meer stuk

Het was haar trouwens niet af te zien. Bol is gezegend met een soepele tred. ,,Het laatste stuk is mijn sterkste punt en ik ga wel degelijk helemaal stuk, maar het ziet er dan toch nog ontspannen uit. Ik kan het in wedstrijden makkelijk opbrengen tot de limiet te gaan, want in de trainingen ga ik duizend keer meer stuk."

FAVORIET Bol is met afstand de favoriete voor het goud komend weekeinde bij de NK indoor in Apeldoorn en begin maart bij de EK in het Poolse Torun. ,,Ik laat dat maar op me afkomen en vind het niet heel vervelend om de favoriet te zijn; het betekent dat je als één van de besten aan de start staat.’’

VRIENDINNEN Het toeval wil dat haar grootste concurrente voor de titel een hartsvriendin is. Lieke Klaver raffelde in dezelfde wedstrijd in Wenen de 400 af in 51,48 en prijkt daarmee op de tweede plaats op de Europese ranglijst. De 22-jarige Klaver excelleerde deze winter ook op de 200 meter; ze liep het 33 jaar oude Nederlands indoorrecord van de kortgeleden overleden Els Vader uit de boeken en heeft inmiddels 23,10 als beste tijd staan. ,,’We zijn goede vriendinnen en trainen bijna alles samen, we grappen wel dat ik haar kleine zusje ben. We motiveren elkaar ook. Lieke is een ander type atlete, explosief en veel sterker. Ik moet het hebben van mijn uithoudingsvermogen en souplesse."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie