Welzijn jongeren in coronatijd, schriftelijke vragen door PvdA fractievoorzitter Keskin

16 februari 2021 om 10:39 Lokaal Deel je nieuws

PvdA raadslid Keskin stelt schriftelijke vragen aan het college over het welzijn van jongeren in Coronatijd. Onlangs riepen diverse wethouders jeugd samen met jongeren, deskundigen, hulpverleners en gemeenteraadsleden het demissionair kabinet op om de handen ineen te slaan en samen, binnen vier maanden, een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren, zodat de jeugd perspectief geboden kan worden. Harun wil van het college meer weten over de situatie in Amersfoort is.

Harun vraagt onder andere of het college de problematiek bij de jeugd, zoals die in de brandbrief aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer, wordt geschetst herkent. Is er bijvoorbeeld zicht op de onderwijsachterstanden. Als dat zo is wil Harun weten of deze zijn toegenomen.

Maar ook vraagt Harun of de zorg van jongeren met een chronische aandoening wordt gecontinueerd. Hoe het zit met de druk op jeugdpsychiaters. Gaat het in Amersfoort, net als op verschillende andere plekken in het land, dan om klachten als somberheid, angst, slaapproblemen en gevoelens van eenzaamheid?

Harun vraagt ook of er enkel wordt gefocust op crisissituaties waardoor er sprake is van uitgestelde jeugdzorg. Ook de niet acute gevallen verdienen aandacht, zo kan je mogelijk problemen in de toekomst voorkomen.

Ook wordt er gevraagd of de gemeente mee kan denken met scholen, hen eventueel kan ondersteunen bij de heropening. Hierop volgt direct de volgende vraag: Zijn er voldoende fysieke ruimtes waar jongeren in een veilige omgeving kunnen leren, of bijvoorbeeld bewegen. Worden er extra fysieke ruimtes aangeboden door de gemeente, bijvoorbeeld sporthallen, buurthuizen en congrescentra? Of krijgen scholen eenvoudig in te zetten extra budget/subsidie voor hulp op maat?

Het kabinet stelt 200 miljoen euro extra beschikbaar voor een maatschappelijk steunpakket gericht op sociaal en mentaal welzijn en leefstijl. In de regel verkrijgt Amersfoort 1% van een dergelijk steunpakket. Ligt er een concreet plan om de opgelopen onderwijsachterstanden de komende periode in te lopen en neemt de gemeente hierbij ook haar verantwoordelijkheid?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie