Links is de huidige situatie en rechts is de situatie hoe 'ie (tijdelijk) wordt.
Links is de huidige situatie en rechts is de situatie hoe 'ie (tijdelijk) wordt. Gemeente Amersfoort

Kaalslag in Vathorst; gemeente gaat ‘gevaarlijke’ bomen kortwieken

16 februari 2021 om 10:59 Natuur en milieu

AMERSFOORT De metershoge bomen in de wijk Vathorst gaan gesnoeid worden. De gemeente waarschuwt omwonenden van de Meijepolder, Balatonmeer en de Straat van Corsica voor een grote kaalslag. ,,Dit zijn locaties waarvan er ingeschat wordt dat de impact van de werkzaamheden reacties van bewoners gaat opleveren.” 

door Jeroen van der Veer

De snoei is nodig omdat volgens de gemeente de bomen onveilig zijn. In Amersfoort worden alle bomen regelmatig op veiligheid gecontroleerd en bij de controle van de bomen in de houtwallen in Vathorst is geconstateerd dat er grote bomen op de knot van de knotboom gegroeid zijn. 

Hoe groter deze boom wordt, hoe makkelijker de boom zal afbreken. Daarom worden de tien meter hoge bomen opnieuw geknot. Zo moet de situatie weer weer veilig worden én blijft de cultuurhistorische houtwal bewaard. Na het knotten loopt de boom vanzelf weer uit.

Als eerste verwijdert de gemeente de onderbegroeiing. Daardoor krijgt de geknotte boom straks meer licht om na het knotten goed uit te lopen. Vervolgens worden de bomen in de houtwal gekortwiekt.  Voor de werkzaamheden beginnen, wordt gestart met een flora- en faunacheck. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld egels in hun winterslaap gestoord worden.

Omdat een fysieke bijeenkomst niet mogelijk is, hebben alle bewoners rondom de eerder genoemde straten een brief gehad waarin de werkzaamheden specifiek benoemd worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie