Afbeelding
Boy Imminck

Documentaire brengt opkomst en ondergang van Amersfoorts betaald voetbal in beeld

2 februari 2021 om 15:15 Film

AMERSFOORT Er is een bijzondere documentaire in aantocht: De opkomst en ondergang van het betaald voetbal in Amersfoort. Historicus Addy Schuurman en journalist Arjan Klaver, beiden verbonden aan De Stadsbron, willen in dit filmisch document het professionele voetbal tot en met het laatste tikje tegen de bal op Birkhoven vastleggen voor voetballiefhebbers en andere geïnteresseerden. Voor nu en straks voor het nageslacht.

Schuurman en Klaver waren voor de lockdown regelmatig te vinden in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hier liggen interessante televisiebeelden en geluidsbanden „We verbaasden ons over de aandacht die destijds de omroepen hebben besteed aan het professionele voetbal dat op Birkhoven haar domicilie had”, aldus Schuurman. 

SPORTCLUB AMERSFOORT „Behalve uit het archief van Studio Sport hebben we mooi materiaal geselecteerd uit het sportprogramma Voetbal ’80 dat het duo Harry Vermegen en Henk Spaan maakte voor de VARA.” Zodra de coronamaatregelen versoepelen duiken beiden weer in de zogenoemde beeld- en geluidssnoepwinkel in Hilversum.

De documentairemakers gaan terug naar 1954 toen in Nederland het betaald voetbal werd ingevoerd. In Amersfoort ging een club daarin mee: HVC, met spelers als Henk Wery en Ronald Spelbos. Vanaf 1973 ging de proftak door onder de naam Sportclub Amersfoort. Een club die toentertijd in het middelpunt stond van de aandacht. „Er is gelukkig nog een groot aantal ouderen dat anno 2021 met nostalgie en weemoed terugkijkt op die tijd, onder wie oud-supporters uit het Soesterkwartier”, aldus de Amersfoortse historicus. „Zij zijn zeker geïnteresseerd wat wij hebben vastgelegd in deze documentaire.”

DOLKSTOOT Het laatste tikje van de bal vond plaats onder het dak van de arrondissementsrechtbank in Utrecht. Het is 15 december 1982. Het faillissement is een feit. Tot op de dag van vandaag leven onder Amersfoortse voetballiefhebbers onbeantwoorde vragen. „Zo hangt rond de teloorgang een beeld van mislukking, een ‘dolkstoot in de rug’ waarbij de gemeente Amersfoort dikwijls als schuldige wordt aangewezen”, duidt Klaver. „Ook zou er een succesvolle lobby zijn geweest tussen AMHC en de gemeente zodat op Birkhoven weer gehockeyd kon worden. We zijn aan het onderzoeken wat de werkelijke toedracht is.” 

Beide initiatiefnemers willen met de documentaire dus alle misvattingen rondom de deconfiture van het betaald voetbal in Amersfoort in beeld brengen. Maar er is natuurlijk ook volop ruimte voor prachtige verhalen: over het unieke scorebord van SC Amersfoort, over de diefstal van een goedgevulde clubkas. „Al met al zal de documentaire bij velen de nodige emoties oproepen”, verzekert Schuurman, die er tegelijk aan toevoegt dat het maken van een documentaire op zichzelf als een kostbare geschiedenis is. 

ONDERSTEUNING Klaver vult aan: „Dat vraagt om een investering. Behalve veel research zijn we namelijk afhankelijk van beelden en geluidsbanden die het Instituut voor Beeld en Geluid in beheer heeft. Dit materiaal is zeker niet goedkoop. Daarnaast moeten we ook derden inschakelen om het filmisch verslag mogelijk te maken. Uiteraard hebben we fondsen aangeschreven. Maar wellicht dat er meer geïnteresseerden zijn die dit project willen ondersteunen. Een mail naar De Stadsbron is genoeg.”

Beiden willen eind dit jaar een film vol weemoed, maar ook met een duidelijke boodschap afleveren. Misschien geeft het wel antwoord op de vraag of betaald voetbal in de stad morgen of overmorgen weer van stal gehaald kan worden? Schuurman tovert een mysterieuze glimlach op zijn gezicht: „De Amersfoorters gaan het zien.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie