Afbeelding
pixabay

‘2020 goed jaar voor Amersfoortse woningbouw’

27 januari 2021 om 16:07 Nieuwbouw

AMERSFOORT Amersfoort kreeg er vorig jaar 1.175 woningen bij, meldt de gemeente. ,,Dat is ruim meer dan de ambitie van het college van B en W om per jaar 1.000 woningen op te leveren."

In hoog tempo bouwen is nodig om het grote tekort aan woningen op te lossen. Woningen, zeker betaalbare, zijn schaars. 'Bouwen, bouwen, bouwen', was daarom de opdracht aan het begin van de collegeperiode. En ondanks de omstandigheden door corona, kende 2020 dus een productie van 1.175 woningen. 

Beweging in de woningmarkt Menno Tigelaar, wethouder Wonen, is blij met grote aantal. ,,Voor al die mensen die in Amersfoort een woning zoeken is dit een opsteker. Met corporaties en ontwikkelaars werken we hard aan het bouwen van nieuwe woningen, en dat leverde het afgelopen jaar een mooi resultaat op. Door te bouwen zorgen we voor beweging in een woningmarkt die op slot zit." 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

Meer dan een derde van alle nieuwe woningen, ruim vierhonderd, is gebouwd in het Hogekwartier. Daarmee levert de nieuwe stadswijk een flink aandeel in de Amersfoortse woningbouwopgave. Onder meer met twee woontorens aan het Valleikanaal. Komend voorjaar worden nog eens 165 appartementen opgeleverd, waarvan 64 in de sociale huur. Naar verwachting zijn de laatste woningen van de nieuwe wijk in 2022 aan de beurt en is de vernieuwde stadsentree van Amersfoort, met in totaal 823 woningen, dan helemaal af.
In de nieuwe wijk 'Langs Eem en Spoor' kwamen 22 woningen bij in het Hoefkwartier 58 en in Vathorst 232.

Het aandeel appartementen in de nieuwbouw is groot. Bijna 80 procent van de nieuwe woningen in 2020 is een appartement (meergezinswoning). Er is ook een grote groep woningzoekenden op zoek naar een eengezinswoning. De behoefte aan dit type woning verdient de komende jaren dan ook extra aandacht.

Van dat totaal aantal woningen gaat het volgens het CBS om 874 nieuwbouwhuizen vorig jaar, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor (figuur hieronder). Daarmee groeide de woningvoorraad - het totaal aantal koop- en huurhuizen in de gemeente - met 1,3 procent. Deze cijfers zijn voorlopig. In mei 2021 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal bij de definitieve versie naar verwachting iets hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie