Afbeelding
AS Media

Aangekondige rellen konden niet op tijd voorkomen worden: ‘We moeten kort op de onruststokers zitten’

26 januari 2021 om 17:14 Misdaad

AMERSFOORT Het is de gemeente blijkbaar nog niet voldoende gelukt om raddraaiers uit de anonimiteit te halen en mede daardoor is het gisteravond bij De Stier uit de hand gelopen. Bij de politie en bij burgemeester Bolsius werd maandagochtend duidelijk dat jongeren in de avond zouden ‘rellen’ en ondanks diverse maatregelen werd de politie bekogeld met stenen, glas en vuurwerk. Ook werd er een auto omver geduwd. Pas toen de Mobiele Eenheid kwam, en de avondklok bijna inging, werd het rustig op straat.

door Jeroen van der Veer

Volgens de oproepen op social-media zou het om 20.00 uur onrustig worden en op dat moment was het rustig, zag ook Bolsius, die ook constateerde dat toen het droog werd er toch jongeren naar De Stier kwamen. Sommigen om sensatie te zoeken en anderen om daadwerkelijk te rellen. ,,Om 20.15 uur kreeg ik door dat er behoefte was aan de inzet van de Mobiele Eenheid en daar heb ik direct toestemming voor gegeven.”

INZET MOBIELE EENHEID Opvallend is daarbij wel dat de Mobiele Eenheid zich vrij laat liet zien en jongeren vrij spel leken te krijgen om met stenen, glas en vuurwerk te gooien. Hoe kan het dat de ME niet in de buurt was, terwijl in de ochtend al signalen bekend waren? ,,Die vraag kan ik niet beantwoorden. In de gehele regio waren signalen dat het uit de hand kon lopen en ik weet niet waar vandaan de ME moest komen.”
Wel wil Bolsius benadrukken dat de situatie snel rustig werd toen de speciale eenheid zich liet zien. Als hij geconfronteerd wordt met het feit dat de avondklok op dat moment bijna inging, zegt hij het volgende: ,,Dat zou er ongetwijfeld ook mee te maken hebben. Ik weet nu nog niet welke strategie er door de politie is gekozen en hoeveel eenheden er beschikbaar waren. Dat ligt namelijk bij de politie. Wat ik wel weet, is dat de rust snel terug is gekomen.”

PAAR ONRUSTSTOKERS ,,Maar”, zegt de burgervader er direct achteraan. ,,Het is niet goed te praten wat er maandagavond is gebeurd en ik keur het dan ook af. Het is nu zaak voor ons en voor de politie om duidelijk in kaart te krijgen wie de raddraaiers zijn. Daar gaan we vol op inzetten en er waren veel scooters en auto’s bij en rondom de rotonde. Die kentekens zijn dus wel bekend.”
Door jongeren uit de anonimiteit te halen, hoopt Bolsius in de toekomst soortgelijke gebeurtenissen te voorkomen. Dit zei hij echter ook na de kermisrellen en tijdens de ongeregeldheden in de zomer, toen het ook al bij de Stier uit de hand liep. ,,Of we hierin onvoldoende zijn geslaagd? Dat wil ik niet zo zeggen. Je ziet dat het een kern met jongeren is en dat anderen volgen. Bij die paar onruststokers moeten we er kort opzitten.”

Maar gebeurt dat op tijd? Voor vanavond zijn opnieuw rellen aangekondigd en er zijn twee eventuele locaties genoemd. Die signalen zijn ook bij de politie bekend. Kiest Amersfoort voor dezelfde aanpak als gisteren? ,,Ik heb zo een overleg met de veiligheidsdriehoek en dan zal dit ongetwijfeld besproken worden. We zitten bij dit soort signalen continu op het puntje van onze stoel en willen er bovenop zitten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie