De Hof is leeg tijdens de eerste avondklok in Amersfoort
De Hof is leeg tijdens de eerste avondklok in Amersfoort Rinus van Denderen

Een verlaten Amersfoort tijdens eerste avondklok: ‘Het is bizar’

24 januari 2021 om 00:21 Corona

AMERSFOORT Lege straten en pleinen, de binnenstad vult zich met het geluid van bezorgscooters. Amersfoort verandert zaterdagavond in een spookstad als de avondklok voor het eerst in gaat. 

 Door Charella Hulsbosch

Nog voor het negen uur is, is de avondklok al onderwerp van gesprek. In ieder geval op de Hof, daar begint de avond met een demonstratie van veertig aanhangers van Viruswaarheid bij het onlangs geplaatste coronakunstwerk. Spandoeken met leuzen over de avondklok zijn tegen de fontein aan gehangen. Met een schuin oog kijken ze op de klok van de Onze Lieve Vrouwetoren om ervoor te zorgen dat ze voor negen uur weer binnen zijn. 


Bianca Wagt tijdens de demonstratie voorafgaand aan de start van de eerste avondklok (Foto: Rinus van Denderen)

Bianca Wagt van Viruswaarheid zegt: ,,Ik ga niet weg omdat ik niet naar buiten durf, ik vind dat ik naar buiten mag. Maar ik geloof dat de avondklok onrechtmatig is en ik geloof niet dat het in de wet al zo geregeld is dat we strafbaar zijn.” Eén voor één verlaten de aanhangers de Hof.  Als de Sint Joriskerk negen uur slaat, zijn alle demonstranten weg. Amersfoorters die overblijven zijn gekomen uit nieuwsgierigheid, of omdat ze ook vinden dat ze buiten mogen zijn. 


Bram loopt na negenen een rondje door de stad (Foto: Rinus van Denderen)

Zo ook Bram (26), hij is een rondje aan het lopen. ,,Er zijn grenzen en die van mij is bereikt,” legt hij uit, ,, Ze mogen zeggen dat ik hier niet mag zijn, maar dat bepaal ik zelf wel. Ik ben niet bang voor een boete, mijn vrijheid is me meer waard dan die vijfennegentig euro.”

Af en toe waagt een fietser zich over De Hof. Een Amersfoortse man wil ons te woord staan, maar wel anoniem. ,,Ik kijk of mensen zich aan de avondklok houden of juist niet. Zo te zien houden we ons braaf aan de regeltjes”, vertelt hij. Bang voor een boete is hij niet. ,,Volgens mij heeft een agent er nooit voor gekozen om mensen die niets fout doen te bekeuren of ergens weg te sturen. Ik ben wel benieuwd of die mensen ook voelen dat door deze maatregel hun werk op ethisch en moraal vlak moeilijker wordt gemaakt. Als ik nu een agent tegenkom, zou ik hem dat vragen. En hij zou mij waarschijnlijk iets anders vragen.”


Peter en Ollie maken een wandeling door de stad (Foto: Rinus van Denderen)

Ook Peter (59) en Ollie zijn buiten. Normaal wandelen ze door Klein Zwitserland, maar vanavond in de binnenstad. De hond is netjes aangelijnd, precies volgens de regels. ,,Ik vind de avondklok bizar. Volgens mij voegt het niets toe, want er gebeurde de laatste tijd al niet meer zoveel. Ik heb wel het idee dat iedereen het gelaten over zich heen laat komen.” 


  (Foto: Rinus van Denderen)

Even verderop loopt een binnenstadbewoner gauw van zijn voordeur naar de vuilnisbak en weer terug. Het is een uitzondering, want het is stil op straat. De treinen die langs de Koppelpoort razen, zijn leeg. Hetzelfde geldt voor de bussen. Rotonde Eemplein heeft nog maar weinig zaterdagavonden als deze meegemaakt, het lijkt wel nacht. Langzaam sluiten ook de restaurants hun deuren en keert het personeel naar huis. Een medewerker van een restaurant aan de Krommestraat is op weg naar huis. Hij wil niet met zijn naam in de krant. ,,Ik kom net van m’n werk. Als ik niet had gewerkt, was ik binnen. Ik heb geen zin om een boete te riskeren. Het is lastig. Je kunt niets anders, je moet je er wel aan houden.” En zo dachten meer mensen vandaag. Vanaf negen uur is het stil in de straten en het enige geluid dat dan nog overblijft, is het geluid van de scooters met daarop bezorgers die Amersfoorters thuis op de bank van eten voorzien. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie