Afbeelding
Afbeelding van libre1808 via Pixabay

Ontdek de innovatieve projecten van Amersfoort

21 januari 2021 om 15:00 Partnercontent

Amersfoort is een bruisende plek vol innovatieve projecten. Deze stad staat ondanks de uitbraak van het Coronavirus zeker niet stil. Nieuwe projecten, zoals De Nieuwe Stad, vinden bijvoorbeeld nog steeds doorgang. Ook de Wagenwerkplaats is een innovatief concept in Amersfoort. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel vertellen we er alles over.

De Nieuwe Stad: innovatieve plek voor wonen en werken

Even winkelen in Amersfoort is vanwege de Covid-19 pandemie even niet mogelijk. Gelukkig is er altijd nog het wereldwijde web en haal je noodzakelijke producten bijvoorbeeld bij ARBOcentrum.nl  & ARBOwinkel.nl. Ook is er nu hopelijk genoeg tijd om je eens te verdiepen in interessante projecten in Amersfoort. Neem nu de Nieuwe Stad. Het ontstond in 2013 in overleg met de stad Amersfoort en vastgoedontwikkelaar Schipper Bosch. Ook bewoners en andere belanghebbenden van het voormalige Oliemolenkwartier in Amersfoort waren betrokken. Het kale terrein waar eens de oude Prodentfabriek stond moest omgetoverd worden in een innovatieve plek voor wonen en werken. Tegenwoordig is de Nieuwe Stad een perfecte locatie voor festivals als ‘Proef Amersfoort’. Dit is een openlucht restaurant met live muziek. Hopelijk kun je er in de toekomst weer van genieten. die hopelijk in de toekomst weer doorgang kunnen vinden.

Divers en creatief

De inwoners van de nieuwe stad zijn heel verschillend en zorgen voor veel diversiteit in Amersfoort. De Nieuwe Stad is ook een leuke plek voor bezoekers. Je kunt er heerlijk flaneren en bijvoorbeeld gratis creatieve galerieën bezoeken. Koop er bijvoorbeeld handgemaakte artikelen van hoge kwaliteit kopen, zoals keramiek of kaarten. Tip voor een goede kop koffie of een lekkere lunch: restaurant Hoog Vuur en Het Lokaal.

De bijzondere geschiedenis van de Wagenwerkplaats

De Wagenwerkplaats is een ander mooi en innovatief stukje Amersfoort. Het ligt vlakbij het Soesterkwartier.  Aan de andere kant van De Wagenwerkplaats vind je het natuurgebied Birkhoven en Bokkeduinen de Amersfoortse Berg. Jarenlang werd de Wagenwerkplaats gebruikt door de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij. Destijds onderhield men er goederenwagons. In 2000 kwamen de werkzaamheden op het terrein tot een einde. Vandaag de dag is het complex een rijksmonument waar heel creatief en duurzaam Amersfoort samenkomt.

Geniet van biologische ingrediënten en maaltijden

De gebruikers van het terrein zijn zeer divers. Je vindt er diverse restaurants en zelfs Cliniclowns. Een aanrader op deze locatie is Daily Local Cooking (DLC). Het interieur van dit pop-up restaurant bestaat uit gerecycled materiaal. Ook vind je er mooie spullen uit de lokale kringloop. Daarnaast is er een restaurant met veel verse ingrediënten en biologische gerechten. Je kunt eventueel ook lunchen in Het Centraal Ketelhuis. Vergeet niet om tussen het bezoeken van restaurants door eens over het terrein te wandelen. Je zult blij worden verrast!

Mondriaanhuis: stukje cultuur dat je niet mag missen

Het Mondriaanhuis is een cultureel stukje Amersfoort dat je niet mag missen. voor Amersfoort wat het Van Gogh Museum voor Amsterdam is. Dit museum ligt aan de Korte Gracht. Ooit werd de legendarische kunstenaar Mondriaan hier geboren. Hij woonde er in zijn jeugd met zijn ouders, broers en zus. Het Mondriaanhuis is recent nog verbouwd. Een kaartje voor dit museum kost 12 euro. Naast werken van Mondriaan vind je hier af en toe ook exposities van andere kunstenaars. Heb je honger of dorst gekregen na een tocht door het Museum? Geniet dan in het Mondriaancafé van een heerlijke kop koffie en wat zoets.

Videopresentatie over Mondriaan

In het Mondriaanhuis volg je een bepaalde route. Eerst krijg je een videopresentatie over de schilder Mondriaan te zien. Onder begeleiding van muziek wordt zijn verhaal verteld op maar liefst dertien schermen. In vogelvlucht leer je zijn werk kennen. Hij begon met realistische landschappen, maar liet uiteindelijk de werkelijkheid meer los. De laatste werken van Mondriaan waren behoorlijk abstract te noemen.

Het atelier van Mondriaan in Parijs

In het museum is het atelier van Mondriaan in Parijs op ware grootte nagebouwd. Dat is heel bijzonder om te zien. Je ziet dat hij op een gegeven moment op zoek ging naar abstracte constructies. De karakteristieke stijl van de schilder is duidelijk te zien aan de schilderijen, spiegels en meubels aan de wanden.

Maak je eigen kunstwerk

De rondleiding door het Mondriaanhuis eindigt uiteindelijk in een doe-het-zelfatelier. Maak hier je eigen kunstwerk à la Mondriaan. Deze ruimte is zeer geschikt voor kinderen. Er staan bijvoorbeeld een aantal manden met kleuren, lijm, gekleurd papier en verf. Wie weet treedt een van de kinderen in de toekomst in de voetsporen van deze legendarische kunstenaar uit Amersfoort!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie