Afbeelding
Gerard Hilhorst

Vaandel van Sint Caecilia te zien in de Kunsthal

18 januari 2021 om 10:07 Historie

AMERSFOORT In het programma ‘Het Museum van Nederland’ van Omroep Max werden de afgelopen vijf weken diverse voorwerpen beoordeeld  door experts. Deze voorwerpen vertellen allemaal iets over de Nederlandse geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken, om vervolgens in een tentoonstelling te laten zien wat Nederland is. Een van die voorwerpen is het vaandel van muziekvereniging Sint Caecilia. Deze is te zien in de Kunsthal Rotterdam. Het vaandel is een aantal jaren geleden gerestaureerd door Thea Kok-Schoonderbeek (70). 

Het vaandel van muziekvereniging Sint Caecilia kon worden bekostigd door in 1939 een wedstrijd uit te schrijven. De inwoners van Hoogland en Hooglanderveen werden toen gevraagd konijnen vet te mesten. Wie het zwaarste konijn had, kreeg een prijs. De andere konijnen werden verkocht. De secretaris van die tijd schreef toen over het vaandel: ,,Het is een prachtig vaandel, waar de vereniging trots op mag zijn.” Hij hoopte dat het voor de leden een aansporing was om de muziek in overeenstemming te brengen met dit mooie vaandel.

Helaas werden er destijds twee onjuistheden op het vaandel gezet: een verkeerde spelling van St. Cecilia, wat Sint Caecilia zou moeten zijn, en de oprichtingsdatum. Op het vaandel werd april 1928 gezet. Dat is 7 maanden eerder dan de oorspronkelijke oprichtingsdatum in november. Waarschijnlijk is dit gedaan omdat november een te lang woord was, het paste er simpelweg niet op. Nu is dit vaandel al meer dan 90 jaar binnen de vereniging en is het tot op heden onveranderd gebleven.

GERESTAUREERD ,,Ik vind het heel erg leuk en ik ben zo trots als een pauw!”, antwoordt Kok-Schoonderbeek op de vraag hoe zij het vindt dat het vaandel nu in de Kunsthal staat. ,,Het is een deel van mijn werk dat ik voor deze muziekvereniging heb gedaan, wat ik met veel liefde heb gedaan.” Zo’n 6 jaar geleden moest dit vaandel gerestaureerd worden, omdat alles loshing. Kok-Schoonderbeek heeft toen de draad weer opgepakt om de logo’s, de letters en de harp heel voorzichtig te verwijderen. Het loshalen van de genoemde tekens was een enorme klus, omdat het erg kwetsbaar was en bijna was vergaan. 

Om aan de restauratie te beginnen, moest er eerst gezocht worden naar nieuwe fluwelen stof. Kok-Schoonderbeek heeft toen gekozen voor fluweel van gordijnen met een kleur die tussen rood en bordeauxrood ligt. Het restaureren van dit vaandel duurde een flink aantal weken. ,,Ik moest alles eerst voorzichtig verwijderen. Daarna kon ik het er op de nieuwe stof weer opzetten en vastspelden. Zo is het hele vaandel weer opnieuw opgebouwd.” 

Kok-Schoonderbeek was in het verleden lid van de muziekvereniging. Ze begon als hoornblazer, hierna werd ze de tambour-maître van het jeugdorkest. Vervolgens werd zij majorette, totdat ze een dochter kreeg. Daarna bleef ze nog 20 jaar betrokken bij de uniformen van de muzikanten en kleding van de majorettes. Ze regelde het schoonmaken en het herstellen, en maakte ook zelf kledingstukken.

BUGEL Naast het vaandel werd ook een bugel ingebracht door Gerard Hilhorst. Dit blaasinstrument is een metafoor voor de harmonie- en fanfareorkesten die Nederland rijk is. Zij geven volgens Hilhorst inhoud aan onze kunst en cultuur, vooral bij nationale en lokale momenten. Denk bijvoorbeeld aan de aubade op Koningsdag en de 4 mei-herdenking. Maar ook lokale optredens van deze orkesten doen ertoe, zoals bij serenades en huwelijksjubilea. ,,Dit zijn de momenten die ons bij elkaar brengen. Muziek verbindt’’, zegt Hilhorst.

Naast de bugel en het vaandel van muziekvereniging Sint Caecilia zijn er veel bijzondere objecten te zien in het Museum van Nederland. Totdat de Kunsthal weer open mag, is de tentoonstelling digitaal te bewonderen op www.maxvandaag.nl/hetmuseumvannederland.

Thea Kok-Schoonderbeek restaureerde het vaandel enkele jaren geleden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie