Afbeelding
Bram van den Heuvel

‘Sneeuw op komst in groot deel Nederland’

15 januari 2021 om 09:30 Overig

AMERSFOORT Dit weekend kan er volgens Weeronline.nl in een groot deel van Nederland, waaronder ook deze regio, een laag sneeuw vallen. De laatste keer dat dit gebeurde was 22 januari 2019. De sneeuw blijft niet lang liggen, want zondag komt de dooi er alweer in.

Zaterdag wordt het volgens Weeronline.nl na een koude ochtend met regionaal vorst ’s middags niet warmer dan 1 à 2 graden. 

,,Vanwege de stevige wind voelt het aan als -5 graden. Als je naar buiten gaat, is het dan ook fijn om lekker warm aangekleed te zijn. In de loop van de middag en in de avond duikt het kwik net onder nul. Tegelijkertijd breidt een neerslaggebied zich vanuit het westen over het land uit en dat betekent sneeuw! Het kan wel lang duren voordat de neerslag het oosten bereikt, mogelijk pas aan het begin van de nacht.’’

EEN TOT DRIE CENTIMETER De intensiteit van de neerslag neemt geleidelijk af, is de verwachting. ,,De kans op een sneeuwdek van meer dan drie centimeter is in het westen nu zestig procent. De kans is negentig procent dat de sneeuw blijft liggen. In het oosten is dertig procent kans op meer dan drie centimeter. In het meest waarschijnlijke scenario valt in grote delen van het land één tot drie centimeter sneeuw. Regionaal valt drie tot vijf centimeter en dan vooral in het zuidwesten en zuiden. Zondag hebben we verspreid over het land nog te maken met neerslag. Daarbij is kans op lichte sneeuw, ijsregen (kleine hagelkorrels) en ijzel. Vanuit het westen treedt de dooi langzaam in en dit betekent dat een eventuele sneeuwlaag langzaam wegsmelt. Door dat smelten kan ook mist ontstaan. Waarschijnlijk duurt het een tijdje voordat de sneeuw overal is weggesmolten. Daardoor kan het lange tijd glad blijven’’, aldus Weeronline.nl.

Na het weekend is het voorlopig gedaan met de winter. ,,Mogelijk wordt het in de loop van volgende week weer 10 graden. Bovendien staat veel regen op het programma.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie