Afbeelding
Screenshot video

Burgemeester Bolsius: ‘De grenzen van wat bij jou en mij thuis normaal is, vervagen’

1 januari 2021 om 17:16 Overig

AMERSFOORT In de aanloop naar Oud en Nieuw was duidelijk dat er minder vuurwerk werd afgestoken, maar ,,Om middernacht ging toch nog het nodige omhoog en dan hebben we het vooral ook over het zwaardere spul”, kijkt burgemeester Lucas Bolsius terug op de afgelopen jaarwisseling. Het was wel minder dan voorgaande jaren, concludeert hij in een vraaggesprek met De Stad Amersfoort.

,,Maar dat is nu eenmaal handel vanuit het buitenland en in een bepaald circuit waar geld aan verdiend wordt.” Is het vuurwerkverbod volgens hem voor herhaling vatbaar? ,,Zoals ik voor tegen de gemeenteraad heb gezegd: met alleen een vuurwerkverbod komen we er niet. Dan moet je ook de handel aanpakken.”

Er werd over het geheel dus minder, maar wel zwaarder vuurwerk afgestoken. ,,Meander Medisch Centrum meldt dit jaar géén vuurwerkslachtoffers, dus daar heeft het verbod wel aan bijgedragen. De druk op ziekenhuizen is momenteel gigantisch dus dat is positief.” 

MOEILIJK VERGELIJKEN Toch wil Bolsius zich niet branden aan de conclusie dat het rustiger was dan voorgaande jaren. ,,Wat is rustiger? In het Soesterkwartier moest toch de ME aantreden. Daar werd ons ‘s middags al duidelijk dat in een aantal straten gedronken werd en dan vervagen langzaam de grenzen van wat bij jou en mij thuis normaal is.” Vroeg in de avond moest een palletbrand worden geblust. De aanwezigheid ME niet lang na middernacht hielp enorm, want ze hoefden niet in te grijpen. ,,Toen de ME zich liet zien, werd het al rustiger. Het was ook een signaal dat we er kort op zaten.”

Ook baalt de burgemeester van de enorme inzet die achter de schermen nodig is om Oud en Nieuw ‘een beetje normaal te laten verlopen’. ,,Er zijn opnieuw aanhoudingen geweest en de ME moest aantreden, dat was vorig jaar niet. Dus of het ‘rustiger’ was dan andere jaren, durf ik niet te zeggen. Dat is lastig vergelijken.”
Ook heeft zich opnieuw een geval van geweld tegen hulpverleners voorgedaan. Woensdag 30 december werd een agent hardhandig in het gezicht geslagen; hiervoor is een aanhouding verricht.

Het was lastig om dingen voor de jeugd te bedenken, maar sportieve activiteiten in De Horsten en op de velden bij KVVA tonen volgens de burgemeester dat creatief is gekeken naar wat juist nog wél kon. ,,Het voetbaltoernooi Zer033 werd laat afgelast door mij, maar ik had begin december nog goede hoop dat de besmettingscijfers naar beneden zouden gaan. Helaas was de werkelijkheid anders.”

‘Het was spannend’, blikt burgemeester Lucas Bolsius terug in deze video van de gemeente Amersfoort:


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie