Een gegrimeerde wond op de pols
Een gegrimeerde wond op de pols Geert de Jong - Cheeseworks

Opleiding voor aankomend slachtofferacteurs (Lotus) in Amersfoort

28 april 2018 om 11:16 lokaal Deel je nieuws

Als je wel eens EHBO of bedrijfshulpverlening heeft gedaan ken je ze. De mannen en vrouwen die slachtoffer 'spelen'. Dat wordt LOTUS genoemd. Het zijn enthousiaste vrijwilligers die verwondingen en aandoeningen ontwerpen, ensceneren, grimeren en acteren. De lotusvereniging in Amersfoort (slachtofferacteur.nl) zoekt nieuwe leden en start vanaf 13 juni een opleiding, eveneens in Amersfoort.

alle leden van de vereniging hebben gegarandeerd een leuk onderwerp op een verjaardagsfeestje. Want zeg zelf, de wonden spreken tot de verbeelding, maar ook de situaties waar ze in verzeild raken. Van basisopleiding EHBO tot het examen van huisartsen en oefeningen van brandweer of veiligheidsregio. Afwisselend is het zeker. Dat wonden grimeren niet het belangrijkste is, wordt al snel duidelijk op een van de maandelijkse oefenavonden. Er wordt veel aandacht besteed aan het acteren. Hoe reageer je bijvoorbeeld op onjuiste medicatie? Maar hoe maak je ook aannemelijk dat je een beroerte hebt? Of hoe speel je paniek en pijn? De 16 vrijwilligers oefenen er op los onder leiding van twee ervaren instructeurs.

"We zijn onmisbaar" zegt Erik. Hij is naast Lotus ook penningmeester van de vereniging. "Sommige handelingen kunnen niet anders worden geoefend dan op een echt mens, ik denk dat ons 'vak' altijd nodig zal zijn". Op de vraag wat je nu echt nodig hebt om Lotus te worden is hij snel met zijn antwoord. "Relativeringsvermogen. Je moet jezelf niet ál te serieus nemen, maar het oefenen wel. De hulpverlener is van je afhankelijk en dat is spannend, ook voor hem. Door te spelen met je acteerwerk kun je het makkelijker of moeilijker maken. Die wond blijft een wond."

Bauke is één van de twee instructeurs van de vereniging. Hij vertelt meer over de opleiding. "Iedereen met een geldig EHBO diploma van het Oranje Kruis kan Lotus worden. De opleiding die wij geven bestaat uit 13 woensdagavonden en 2 zaterdagen. In december doen de deelnemers examen."  Op de vraag of zo'n lange cursus nu nodig is zijn de twee duidelijk. Ze vertellen dat de cursus normaal 2 jaar duurt, maar deze vereniging een intensieve cursus beter vindt. "Het zet mensen meer actief aan de slag met deze geweldige hobby. Dat je thuis moet oefenen is duidelijker als de cursus een wat kortere tijd beslaat."

Als LOTUS kun je worden ingezet voor oefeningen, opleidingen en demonstraties. Een gediplomeerde slachtofferacteur kan zelf kiezen wanneer hij naar zo'n 'inzet' gaat. Omdat vooral de grime veel geld kost, is aan het spelen op een inzet een onkostenvergoeding verbonden. Na het behalen van het diploma is er maandelijks een 'kringavond' waarop de gediplomeerde leden hun vaardigheden bijhouden en het diploma geldig.

De kosten bedragen € 450 en zijn slechts ter vergoeding van de werkelijke kosten. Je krijgt een goedgevulde grimeset, lesboek, koffie en thee bij alle lesdagen en ook het examen zit in de prijs. Het cursusgeld kan in termijnen worden betaald, maar ook deels door te spelen op inzetten. Meer informatie en inschrijven? https://www.slachtofferacteur.nl/lotus-worden/basisopleiding-lotus

Een gegrimeerde open botbreuk van de pols
Deze lotus grimeert zijn gezicht als gevolg van een 'vechtpartij'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie