Vier leden van baha'i gemeenschap Amersfoort
Vier leden van baha'i gemeenschap Amersfoort M. Eyken

Amersfoortse bahá’ís bidden voor hun geloofsgenoten in Iran

18 december 2020 om 13:26 Lokaal Deel je nieuws

Amersfoort, 17 december 2020 

Een groep van vier bahá’ís kwamen vandaag bijeen ten huize van de fam. Djavdan om te bidden voor de verslechterende situatie van hun mede gelovigen in Iran sinds 22 november. Bahá’ís en diverse andere minderheden worden al tientallen jaren stelselmatig vervold en onderdrukt. Via zoom werden deze week door amersfoortse en overige leden van de bahá’í-gemeenschap in het hele land gebedsbijeenkomsten gehouden. 

Situatie van de volgelingen in Iran:

Invallen in Iran duiden op alarmerende toename van mensenrechtenschendingen tegen bahá'ís  Meer dan honderd agenten van de regering vielen op 22 november 2020 de winkels en huizen van tientallen bahá'ís in heel Iran binnen en eisten hun eigendomsakten op. De gelijktijdige invallen vonden plaats in ten minste zeven steden in het land en kwamen slechts enkele uren na een vijftiendaagse nationale lockdown om de verspreiding van het coronavirus in het land te vertragen.

De gecoördineerde invallen tegen zoveel bahá'ís vormen een grove schending van de fundamentele mensenrechten van bahá'í-burgers, zonder enige grond behalve religieuze vooroordelen. In het bijzonder kan het binnenvallen van deze huizen, het in beslag nemen van talrijke voorwerpen en het opeisen van eigendomsakten erop wijzen dat de autoriteiten zich inzetten om eigendommen van bahá'ís op een nog meer gecoördineerde en wijdverbreide schaal in beslag te nemen’, aldus Diane Ala'i, vertegenwoordiger van BIC (Bahá'í International Community) bij de Verenigde Naties in Genève.

Wie zijn de baha’is?

Het Bahá'í Geloof is de jongste wereldreligie - erkend door de Verenigde Naties - en is verspreid over de gehele wereld. Haar doelstelling is het bevorderen van eenheid tussen religies en mensen en het wegnemen van vooroordelen.

•  De bahá'ís vormen de grootste niet-islamitische religieuze minderheid van Iran en zij worden sinds de islamitische revolutie van 1979 systematisch vervolgd door de regering.

•  Meer dan 200 bahá'ís werden in de jaren na de islamitische revolutie geëxecuteerd. 

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de bahá’í-gemeenschap van Amersfoort:  amersfoort.bahai.nl of de nationale website, bahai.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie